İran: Batı'nın korktuğu güç

ABD: İran’la diplomatik yollar tükenmedi

Beyaz Saray Sözcüsü Carney, ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasına dayalı politikanın başarısı için hala zaman olduğunu söyledi.

Konular: Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

'Çabalar sonuç verecek'

'Zaman gerekli'

ABD-İsrail temasları

Carney, Obama’nın İran’a baskıda bulunmak için uluslararası toplumu seferber etmeyi amaçladığını belirtti. [Reuters]

abd yönetimi, başkan barack obama’nın, iran'ın nükleer programının frenlenmesi amacıyla diplomatik yollara başvurulmasına ve yeni yaptırımlar uygulanmasına dayalı politikasının başarılı olacağı yolunda ümidini yitirmiş değil. beyaz saray sözcüsü jay carney, tahran’ın atom bombası sahibi olma sürecine geçmemesi nedeniyle, izledikleri politikanın başarısı için hala zaman olduğunu söyledi.

carney günlük basın brifinginde, obama’nın yaptırımlarla, iran’a baskıda bulunmak için uluslararası toplumu seferber etme amaçlı diplomatik yöntemlere yoğunlaştığını belirterek, "bizler bu yöntemin sürdürülmesi için zaman ve alan olduğuna inanıyoruz" dedi. carney ayrıca, obama'nın politikalarının, abd’nin iran’ı nükleer silah elde etmekten alıkoyma çabaları çerçevesinde hiçbir seçeneği masadan kaldırmamayı öngördüğünü vurguladı.

bölgede düzenlenecek askeri bir operasyonun ortadoğu’yu daha fazla istikrarsızlaştırma tehdidi olduğunu vurgulayan carney, iran’ın afganistan ve irak’la sınırları olduğuna işaret ederek, irak’ta sivil ekiplerinin, afganistan’da da askerlerinin ve sivillerinin olduğunu hatırlattı.

obama netanyahu'yu ağırlayacak

carney iran’ın nükleer silah üretme kararı almadığını açıkça ifade eden ilk amerikalı yetkili olurken, obama yönetimi amerikalı ve israilli liderler arasındaki görüşmeler öncesi ortak mesaj vermeye çalışıyor. abd ve müttefikleri, israil’in iran'ın nükleer tesislerini vurma kararı almasından ve bunun bölgede kestirmesi zor sonuçları olmasından endişeleniyor.

israil başbakanı binyamin netanyahu pazartesi günü washington'da başkan obama ile bir araya gelecek.

daha önce israil savunma bakanı ehud barak ve amerikalı mevkidaşı leon panetta çarşamba günü yaptığı görüşmede iran konusunu ele almışlardı. 

amerikan hava kuvvetleri komutanı general norton schwartz da aynı gün yaptığı açıklamada, iran nükleer tesislerine karşı askeri operasyon kararı almaları halinde, kullanılmaya hazır güçlü bombaları olduğunu söylemişti.

general schwartz, amerikan silahlarının yer altındaki iran'ın nükleer tesislerini vurma kapasitesi hakkında ise açıklama yapmamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;