Amerika

ABD 'küçülme planını' açıkladı

Savunma Bakanı Panetta, askeri harcamaların kesilmesi ve ordunun yeniden yapılanmasıyla ilgili atılacak adımları kamuoyu ile paylaştı.

Haberin Öne Çıkanları

Yatırımlar gecikecek

İşsizlik uyarısı

Asya Pasifik hamlesi

Panetta, Deniz Piyadeleri'nin sayısının da 201 binden 182 bine düşürüleceğini açıkladı. [Reuters]

abd savunma bakanı leon panetta, amerikan kara kuvvetleri'nin 2017'ye kadar asker sayısını yüzde 13 azaltarak, 565 binden 490 bine indireceğini bildirdi.

panetta, pentagon'un gelecek yıllardaki yönelimiyle ve bütçe kesintisiyle ilgili açıklamasında, doğru düzgün eğitim veremedikleri ve teçhizatlandıramadıklarından fazlasını ellerinde tutmama seçiminde bulunduklarını belirterek, buna paralel olarak amerikan ordusunun elit kuvvetleri deniz piyadeleri'nin sayısının da 201 binden 182 bine düşürüleceğini kaydetti.

pentagon altı savaş uçağı ve yedi donanma zırhlısının da kullanımına son verecek. başta f-35 savaş uçakları olmak üzere çok sayıda askeri yatırım ertelenecek.

savunma bakanı, alınan kararın bütün eyaletleri etkileyeceğini söylerken, uzmanlar çok sayıda kişinin karar sonrasında işsiz kalacağını hatırlatıyor.

yeni strateji, abd ordusunun, bir yandan şiddet içeren aşırılıkların ortaya koyduğu tehditle aktif biçimde mücadele etmeye devam ederken, diğer yandan da dengelerini asya-pasifik bölgesi üzerinde odaklanacak biçimde yeniden düzenlemesini içeriyor. 

'asya pasifik' hamlesi

daha önce ordunun geniş çaplı kara savaşlarından kaçınacağını belirten obama, washington’ın asya-pasifik bölgesinde varlığını güçlendireceğinin altınız çizip,  bu bölgeye ilişkin olarak, “bütçe kesintileri, bu kritik bölge pahasına yapılmayacak” diye konuşmuştu. 

obama, önümüzdeki 10 yılda savunma bütçesinde 489 milyar dolar kesinti yapmayı planlıyor. abd kongresi'nin geçen yıl bütçe kesintileri konusunda uzlaşmaya varamaması nedeniyle, 600 milyar dolarlık bir kesinti de 2013'te gündeme gelecek. abd kongresi, 1 ekim 2011 tarihinde başlayan mali yıl için 662 milyar dolarlık savunma bütçesini onaylamıştı.

washington, müttefikleriyle birlikte 2001 yılında başlattığı afganistan savaşı çerçevesinde bu ülkede bulunan askerlerini 2014 yılı itibarıyla çekmeyi planlıyor. abd, yine müttefikleriyle birlikte 2003 yılında işgal ettiği irak’ta, amerikan büyükelçiliği’ni koruyanlar dışındaki tüm askerlerini 2011 sonu itibarıyla çekmişti.

obama'nın orduyu küçültme planı, ülkede bu yıl yapılacak başkanlık seçimi sürecinin de sıcak konularından biri. cumhuriyetçi aday adayları, küçülme planının abd'ye zarar vereceği görüşünde.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;