Mısır'da isyan

ABD Mısır'a yardımı sürdürecek

Dışişleri Bakanı Clinton, sivil toplum kuruluşlarının yol açtığı tartışmaya karşın, yılda 1,3 milyar dolar yardımın devam edeceğini bildirdi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Kongre’yi bilgilendirdi

‘İsrail’le anlaşmaya uyuluyor’

43 kişi yargılanıyor

Açıklamada Mısır’ın ‘demokrasi konusunda son 16 ayda, geride bıraktığımız 60 yıldan daha fazla yol katettiği’ vurgulandı. [Reuters]

abd, mısır'a her yıl düzenli olarak yaptığı 1,3 milyar dolarlık askeri yardımı kesmeme kararı aldı. bu yöndeki karar, abd kongresi'ni bilgilendiren dışişleri bakanı hillary clinton tarafından açıklandı.

amerikan dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, clinton’un cuma günü, mısır'ın israil ile barış anlaşmasına uyduğunu teyid edeceğini bildirdi. açıklamada ayrıca, mısır’ın ‘demokrasi konusunda son 16 ayda, geride bıraktığımız 60 yıldan daha fazla yol katettiği’ vurgulandı.

mısır’a yapılacak yardımların abd’nin çıkarına olacağı belirtilen açıklamada, mısır gibi ortaklarının güçlü ve istikrarlı bir biçimde demokrasiye geçişinin, washington’un temel hedefi olduğu kaydedildi.

iki ülke arasındaki ilişkiler, demokrasi yanlısı sivil toplum kuruluşlarına (stk) düzenlenen baskınlar sebebiyle bozulmuştu.

aralarında 16 abd vatandaşının da bulunduğu 43 sanık,  mısır’da geçen yıl çıkan ayaklanmaları teşvik etmekle suçlanıyor. sanıkların yargılandıkları dava, 10 nisan'da sürecek. 

ofisler basıldı

mısır'da aralık ayında yerli ve yabancı yardım kuruluşlarına ait 17 ofise baskın düzenlenmiş, çok sayıda bilgisayara ve belgeye el konmuştu. ülkede yönetişmi elinde bulunduran yüksek askeri konsey daha sonra, bu kurumlarda çalışan bazı abd vatandaşlarının ülkeden çıkışına yasak getirmişti. bunlardan bir kısmı geçtiğimiz günlerde kahire’deki abd büyükelçiliği'ne sığınmıştı. 

insan hakları örgütleri ise demokrasi yanlısı gruplara yönelik soruşturmayı, askeri yönetimi eleştiren tarafları susturmak istediklerni öne sürerek eleştiriyor.

söz konusu stk’lar arasında amerikan uluslararası cumhuriyetçi enstitü (iri) ve ulusal demokrasi enstitüsü (ndi) de var. ndi ve iri, abd’li demokrat ve cumhuriyetçi partilerle bağlantılı. siyasi olarak tarafsız olduklarını ifade eden bu kuruluşlar demokrasi yanlısı olduklarını belirtiyor. ndi ve iri siyasi partilere; seçim kampanyaları, kamuoyu araştırmaları ve parti örgütlenmesi gibi konularda eğitim veriyor.

doğu avrupa ve kafkasya’daki devrimleri tetiklemeleriyle bilinen bu kuruluşlar geçmişte farklı ülkelerde abd’den aldıkları finansal destekle demokrasi yanlısı çeşitli gençlik gruplarına destek vermişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;