Amerika

ABD müdahalede kararlı

Suriye'ye karşı sınırlı bir operasyona hazırlanan Washington, Şam rejimini cezalandırarak İran ve Hizbullah gibi güçlere mesaj vermeyi hedefliyor.

Haberin Öne Çıkanları

Dört sayfalık rapor

Harekatın detayları

Rusya inanmadı

Kerry'nin verdiği bilgiye göre, kimyasal silah saldırısında can veren 1429 kişiden 426'sı çocuk. [AFP]
ingiliz parlamentosunun suriye'ye karşı sınırlı bir askeri harekata izin vermeyen oylaması sonrasında konuşan abd dışişleri bakanı john kerry, 21 ağustos tarihinde yüzlerce kişinin öldüğü kimyasal silah saldırısı için bir müdahaleye girişeceklerini yineledi. abd başkanı barack obama'nın düşüncelerini kamuoyu ile paylaşan kerry'nin verdiği bilgiye göre, sınırlı operasyon suriye devlet başkanı beşşar esed'i cezalandırmaya hizmet edecek ve müdahalenin iç savaşı etkileyecek sonuçları olmayacak.
 
cuma günü dışişleri bakanlığı'nda açıklamalar yapan kerry, abd'nin başka ülkelerin tutumu nedeniyle herhangi bir eylemden kaçınmayacağını vurgulayarak, "başkan obama, abd’nin kendi kararlarını, kendi zamanlamasına göre ve kendi değerlerimize ve çıkarlarımıza dayanarak vermesini sağlayacak" dedi.
 
esed'e dokunulmaması halinde bu durumun iran, hizbullah ve kuzey kore'ye örnek teşkil edeceğini savunan kerry, suriye lideri için "binlerce insanını gaz ile öldüren bir katil ve eşkıya" ifadesini kullandı.
 
kendi tespitlerine göre 1429 kişinin can verdiği saldırıyı 'akıl almaz bir dehşet' sözleriyle tanımlayan kerry, saldırıda ölenlerin 426'sının çocuk olduğu bilgisini verdi.
 
dört sayfalık rapor dağıtıldı
 
"buradaki temel soru artık ne bildiğimiz değil. buradaki soru, biz, dünya olarak topluca bunun hakkında ne yapacağız" diyen kerry'nin basın toplantısı sürerken, abd'nin hazırladığı dört sayfalık rapor medyaya dağıtıldı. rapor, saldırıyla ilgili üst düzey suriyeli bir yetkilinin teknik takibe takılan iletişim bilgilerine, diğer teknik takiplere ve olay yerindeki insanların anlatımlarına dayanıyor.
 
kerry'ye göre, bm müfettişlerinin hazırlayacağı rapor yalnızca kimyasal silah kullanıldığını doğrulamaya yarayacak ancak rusya'nın güvenlik konseyi'ndeki vetosu nedeniyle bm raporu dünyayı harekete geçiremeyecek. bm müfettişlerinin hazırladığı raporun teknik analizi, en az iki hafta sürecek.
 
'cruise füzeleriyle vuracak'
 
suriye dışişleri bakanlığı, kerry’nin açıklamalarını 'uydurulmuş kanıtlara dayanan ve yalanlarla dolu' olarak tanımladı ve saldırının rejimi devirmeye çalışan muhalifler tarafından düzenlendiğini bir kez daha tekrarladı. resmi haber ajansı sana ise, abd'nin dört sayfalık raporunun 'teröristlerin bir haftadır ortalığa yaydığı teraneler'e dayanılarak hazırlandığını savundu.
 
washington yönetiminin dar kapsamlı bir eylem düşündüğünü aktaran abd başkanı barack obama ise, "karaya ayak basacak ya da uzun süreli bir askeri eylem düşünmüyoruz. kimyasal silah kullanılması abd’nin ulusal güvenliğine tehdit ve yanıtı hak ediyor" dedi.
 
al jazeera washington muhabiri patty culhane, abd yönetiminin cruise füzeleriyle yapılan, suriye’nin komuta ve karar merkezlerini, yakıt depolarını ve belki de havaalanlarını hedef alan bir müdahale düşündüğünü bildirdi.
 
rusya, inandırıcı bulmadı
 
rusya devlet başkanı vladimir putin ise, cumartesi günü yaptığı açıklamada, şam rejiminin kimyasal silah kullandığı yönündeki raporları 'saçmalık' olarak değerlendirdi ve abd'nin daha sağlam kanıtlar sunmasını istedi.
 
teknik takibe takılan konuşmaların kanıt sayılamayacağını savunan putin, kayıtların suriye’ye karşı askeri güç kullanmak gibi ciddi kararlar almaya temel oluşturamayacağını söyledi. rusya lideri, "sağduyu kendisi adına konuşur. suriye ordu birlikleri ilerliyor ve birkaç bölgede muhalifleri kuşattı. bu şartlar altında, askeri müdahele isteyenlerin elini güçlendirecek bir kartı onlara vermek tamamıyla saçmalık…" ifadesini kullandı.
 
abd’nin tüm kanıtları gizli olduğu gerekçesiyle açıklamadığını hatırlatan putin, "bu ortaklarına ve dünya aktörlerine karşı bir saygısızlık. eğer kanıt varsa, bu ortaya konulmalı. eğer bunu yapmıyorlarsa kanıt yok demektir" diye konuştu.

suriye'de bir haftadır kimyasal saldırı kanıtı arayan bm müfettişleri, cumartesi günü ülkeden ayrıldı. 21 ağustos'ta gerçekleşen saldırı sonrası, abd'nin başını çektiği batılı ülkeler suriye rejimine karşı bir askeri operasyonu gündeme getirmişti. mart 2011'den bu yana muhalifler ve rejim güçlerinin çatıştığı suriye'de, daha önce de birçok kez kimyasal silah kullanıldığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. aylardır isyanın sürdüğü ülkede ölen sivillerin sayısı bm'ye göre 100 bini aşmış durumda.

kaynak: ajanslar
 
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;