Ortadoğu

ABD ve Rusya'dan konferans çağrısı

İki ülke dışişleri bakanları, Suriye'deki soruna siyasi çözüm bulunması amacıyla uluslararası bir toplantı düzenlemek için birlikte çalışacak.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Cenevre Mutabakatı'na atıf

Esad'ın geleceği belirsiz

İbrahimi memnun

John Kerry, ABD Dışişleri Bakanı olarak Moskova'yı ilk kez ziyaret etti. [Reuters]

Cenevre Mutabakatı

haziran 2012'de isviçre’nin cenevre kentinde bir ayara gelen bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ingiltere, abd, rusya, çin ve fransa ile irak, kuveyt, katar ve türkiye suriye’de geniş tabanlı bir geçiş hükümeti kurulması konusunda uzlaştı. ancak tarafların imza altına aldığı anlaşma metninde devlet başkanı beşar esad’ın geçiş sürecindeki rolünün ne olacağı açıkça belirtilmiyor. 

abd ve rusya, suriye'deki krize çözüm bulunması için ay sonunda uluslararası bir konferans düzenlenmesi konusunda anlaştı. bu yöndeki açıklama, abd dışişleri bakanı john kerry'nin salı günü rusya'nın başkenti moskova'daki üst düzey temasları sonunda yapıldı. 
 
söz konusu konferansta, geçen yılın haziran ayında isviçre'de imzalanan cenevre mutabakatı esas alınacak. bu mutabakatta, suriye'de siyasi geçiş sürecinin nasıl ilerleyeceği belirtilmişti. 
 
abd dışişleri bakanı, moskova'daki temasları sırasında rusya devlet başkanı vladimir putin ve dışişleri bakanı sergey lavrov'la görüştü.
 
kerry, suriye'de çözüm planının 'bir kağıt parçası' değil barışa giden bir 'yol haritası' olması gerektiğini söyledi. öncelikli amaçlarının hala, beşar esad yönetimiyle muhalefeti geçici hükümet oluşturulması konusunda bir araya getirmek olduğunu kaydeden kerry, abd ve rusya'nın planıyla ilgili olarak "pek çok şey önümüzdeki haftalarda olacaklara bağlı" dedi. 
 
lavrov ise rusya ve abd'nin, 'şam rejimiyle suriyeli muhaliflere siyasi çözüme ulaşma amacıyla baskı yapma konusunda hem fikir' olduğunu söyledi. 
 
'silah desteğinden vazgeçebiliriz'
 
iki dışişleri bakanı ortak basın toplantısında, suriyeli muhaliflere silah yardımı yapılmasına yönelik soruları da yanıtladı. 
 
kerry, rusya ile vardıkları anlaşma doğrultusunda ilerleme sağlanması halinde, muhalifleri silahlandırma yoluna gitmeyebileceklerini söyledi.  uzun süredir muhaliflere silah desteği sağlamaya temkinli yaklaşan abd yönetimi, son dönemde bu seçeneğin gözardı edilmediği yolunda sinyaller veriyordu.
 
lavrov ise suriye devlet başkanı esad'ın uzlaşmadan yana olduğunu, buna karşın suriyeli muhaliflerin çözüm konusunda olumlu bir adım atmadığını belirtti.
 
ibrahimi ve ab memnun
 
bm-arap birliği suriye özel temsilcisi el ahdar el ibrahimi ise abd'ye rusya arasındaki anlaşmayı memnuniyetle karşılandı.
 
yazılı bir açıklama yapan ibrahimi, washington ve moskova'nın girişiminin 'suriye'deki duruma ilişkin olarak uzun süredir alınan en umut verici haber' olduğunu söyledi. ancak ibrahimi anlaşmanın, suriye'deki sorunun çözümü için 'sadece ilk adım' olduğuna dikkat çekti.  
 
ibrahimi, bm güvenlik konseyi'nin, abd ve rusya dışındaki üyelerinin de çözüm planını desteklemesi gerektiğini kaydetti. 
 
uluslararası toplumun suriye'deki krizin çözümü noktasında tıkanması sonrası, ibrahimi'nin istifa edebileceği bildirilmişti.
 
avrupa birliği (ab) de anlaşmayı 'çok tatmin edici' bulduğunu açıkladı. ab dış politika yüksek temsilcisi catherine ashton'un sözcüsü michael mann, "ab birçok kez sorunun çözümünün kapsamlı bir siyasi yol haritası olduğu savunmuştu" diye konuştu.
 
muhalifler uçak düşürdü
 
suriye'yle ilgili olarak diplomasi cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, orduyla silahlı muhalifler arasındaki çatışmalar da ülke genelinde sürdü.
 
al jazeera halep muhabiri mahmud zeybak, muhaliflerin çarşamba sabahı kentteki menag askeri havaalanı yakınında bir savaş uçağını düşürdüklerini aktardı.
 
havaalanının büyük bölümünün muhaliflerin kontrolünde olduğu, sadece komuta binasının ve ana kapının  rejimin elinde olduğu belirtiliyor. muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu'nun (öso) halep'teki komutanlarından albay abdulcebbar kuaydi havaalanını kontrol altına almak için rejim güçleriyle müzakere yapıldığı iddialarını ise yalanladı. 
 
aktivistler, başkent şam kırsalında ise sığınmacıların gittiği bir okulun bombalanması sonucu 20 kişinin öldüğünü öne sürdü.
 
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan öldü.

muhalifler esad'ın görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi şubat ayında silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;