Amerika
ABD'de Göçmenlik Yasası'na kısmi iptal
Yüksek Mahkeme, Arizona'daki yasanın üç maddesini iptal etti. Ancak polis istediği kişinin göçmenlik belgelerini kontrol edebilecek.
Haberin Öne Çıkanları
Tartışmalı madde geçerli
Tepki toplamıştı
'Seçim taktiği'

abd'de yüksek mahkeme, arizona eyaletinin tartışmalı göçmenlik yasası'nın üç maddesini geçersiz kıldı. ancak yasanın en çok tepki çeken maddesi olan, polise istediği kişiyi durdurup göçmenlik belgesi sorma yetkisi verilmesi, değiştirilmedi.
mahkemenin üçe karşı beş oyla aldığı kararla iptal ettiği yasa hükümleri ise göçmenlerin kimlik taşımamalarının ve kayıtsız göçmenlerin işe başvurmalarının suç sayılması ile polise 'şüpheli bulduğu' takdirde göçmenleri gözaltına alma yetkisi verilmesi. mahkeme bu hükümlerin iptaline gerekçe olarak, 'eyaletlerin federal kanunları baltalama hakkı olmamasını' gösterdi.
abd başkanı barack obama ise yüksek mahkeme'nin ‘göçmenlik konsunda kanun ve politikaları yapma yetkisinin federal hükümete ait olduğu’ yönündeki hükmünü memnuniyetle karşıladı.
obama yönetimi, 'yurttaşlık haklarını gaspettiği’ gerekçesiyle arizona eyaletindeki göçmenlik yasası'na karşı çıkmıştı.
'seçim taktiği'
başkan obama, anne ve babası kaçak yollardan sınırı aşarak ülkeye giriş yapan göçmen gençlerin sınırdışı edilmeyeceklerini söylemişti. aksi yönde hükümler içerem arizona'daki göçmenlik yasası ise ülkeye 16 yaşın altında giriş yapan ve şu anda 30 yaşın altına olan, okuyan ya da lise mezunu, suça karışmamış kişileri de kapsıyordu.
abd'de, nüfusu en hızlı oranda artasn grubu latin kökenli hispanikler oluşturuyor. ülkedeki en büyük azınlık grubunu oluşturan hispaniklerin büyük çoğunluğunun 6 kasım'daki başkanlık seçimlerinde obama’ya destek vermeleri bekleniyor.
cumhuriyetçiler ise obama’nın, göçmenlik konusunda verdiği mesajlar ile gençlerin ve hispaniklerin oylarını almayı amaçladığını belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar