Amerika
ABD'de ilkokula baskın
Connecticut eyaletindeki bir okula sabah saatlerinde gelen yüzü maskeli saldırgan, elindeki tüfekle 20'si çocuk en az 27 kişiyi öldürdü.
Haberin Öne Çıkanları
Saldırgan öldürüldü
İlk olay değil
Silahlanma karşıtları toplandı

abd'nin connecticut eyaletindeki bir ilköğretim okulunda cuma günü gerçekleşen silahlı saldırı sonucu, 20'si çocuk en az 27 kişi hayatını kaybetti.
newtown kentindeki 600 öğrencinin öğrenim gördüğü sandy hook ilköğretim okulu'nu hedef alan saldırı, yerel saatle 9.40 (tsi 16.40) civarında meydana geldi. annesine ait bir araçla okula gelen siyah kıyafetli saldırgan, elindeki tüfekle ateş açtı.
abd tarihindeki en kanlı ikinci katliam olarak kayıtlara geçen saldırı sonucunda, öğrencilerden 20'si yaşamını yitirdi. saldırganın silahından çıkan kurşunlar yedi okul çalışanını da öldürdü.
eyalet polis sözcüsü paul vance, silahlı saldırganın olay yerinde öldüğünü duyurdu. polisin verdiği bilgiye göre, üzerinde kurşun geçirmez yelek ve yüzünde maske bulunan saldırgan en az 100 el ateş etti.
önce annesini öldürdü
yerel basında çıkan haberlerde ise, saldırganın 20 yaşındaki adam lanza olduğu bilgisi verildi. lanza'nın bir dönem öğrenim gördüğü okula yönelik saldırı düzenlemeden hemen önce, evdeki annesini de öldürdüğü ortaya çıktı.
şüphelinin annesi nancy lanza, saldırının hedefi olan kurumda, anaokulu öğretmeni olarak görev yapıyordu.
olay sırasında saldırganın kimliğini taşıdığı 24 yaşındaki ağabeyi ryan lanza da, olayın ardından sorguya alındı.
beyaz saray önünde protesto
saldırının ardından ölenleri anmak için bir grup kentteki kilisede bir araya gelirken, yüzlerce eylemci de başkent washington'daki beyaz saray'ın önünde toplanarak abd başkanı barack obama'ya silahlanmanın önüne geçilmesi için daha çok önlem alınması çağrısında bulundu.
gruplar yaptıkları açıklamada, "silahlar sadece ve sadece bir amaçla üretilir. o da öldürmek. hücum silahları en kısa zamanda olabildiğince fazla insanı öldürmek için tasarlanmıştır. bunların bizim toplumumuzda yeri yok. haklar, spor ne olursa olsun bu silahları meşru gösterecek hiç birşey olamaz" dedi.
obama ise saldırının hemen ardından yaptığı açıklamada, benzer olayların tekrar yaşanmaması için anlamlı adımların atılması gerektiğini ifade etti. gözyaşları içinde açıklama yapan obama "bugün kalplerimiz kırıldı" dedi.
ülkede gerçekleşen son büyük saldırıda, temmuz 2012'de colorado'daki bir film gösteriminde silah ateşlenmişti. batman filminin ilk gösterimine giren saldırgan, 12 kişiyi vurmuştu.
iran'dan mesaj
connecticut'taki okul baskını dünya çapında yankı buldu, bm ve ab'nin yanı sıra ingiltere'den avustralya'ya, türkiye'den iran'a ülkeler washington yönetimine başsağlığı dileklerini iletti.
bm genel sekreteri ban ki-moon, çocukları hedef alan saldırıyı 'iğrenç' kelimesiyle niteledi.
uzun yıllardır abd ile gergin ilişkiler yaşayan iran da mesaj yayınladı. masum insanların hedef alındığı vurgulanan açıklamada, "yaşananlar, gazze, afganistan ve pakistan'da pek çok insanın sebepsiz yere öldürülmesinden farksız" ifadesi yer aldı.
amerikan halkına başsağlığı dileklerini ileten liderlerden birisi de türkiye cumhurbaşkanı abdullah gül oldu. obama'ya taziye mesajı gönderen gül, saldırıyı lanetledi.
dünya çapındaki okul saldırıları
son 10 yıl içerisinde dünyanın farklı bölgelerinde okullar benzer şekilde hedef alındı. nisan 2011'de, bir öğrencinin brezilya'nın rio de janerio şehrinde bir ilköğretim okuluna yönelik saldırısında 12 çocuk hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.
2009 yılında ise almanya'nın kuzeyindeki winnenden şehrinde yer alan albertville ortaokulunda eski bir öğrenci, okulda bulunan 16 kişinin ölümüne sebebiyet verdi.
eylül 2008'de, finlandiya'nın batısında yine bir öğrenci tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 10 öğrenci yaşamını yitirdi.
2007 yılında ise finlandiya'nın güneyindeki tuusula şehrindeki bir lisede ve abd'deki virginia teknoloji üniversitesi kurşun yağmuruna tutuldu. tuusula'daki saldırıda aralarında okul müdürünün de bulunduğu 7 kişi vuruldu, virginia'da ise üniversite öğrencisi 32 kişiyi öldürdü.
abd'nin bir başka eyaleti olan minnesota'da ise, 16 yaşındaki bir öğrencinin okul saldırısı 2005 yılında gerçekleşti. elindeki silahı 10 dakika boyunca ateşleyen öğrenci, yedi kişiyi vurdu.
almanya tarihinin en büyük saldırısı 2002 yılında gerçekleşti. 19 yaşındaki saldırganın silahından çıkan kurşunlar, çoğunluğu öğretmen 17 kişiyi hedef aldı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar