ABD'de Predatorlara virüs bulaştı | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Amerika

ABD'de Predatorlara virüs bulaştı

Washington'un yaygın olarak kullandığı insansız hava araçlarının kumanda merkezinde tespit edilen sorunun boyutları araştırılıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Nevada'da ortaya çıktı

Uçuşlar sürüyor

Virüs temizlenemedi

Virüsün iki hafta önce tespit edildiği ancak uçakların denizaşırı uçuşlar sırasında bir problem yaşamadığı açıklandı. [Reuters]

amerika birleşik devletleri’ne (abd) ait insansız hava araçları predator ve reaper'in yönetildiği bilgisayar sistemine virüs bulaştı. hükümet yetkililerinden yapılan açıklamada, virüsün zararlı olup olmadığının incelendiği ve çok iyi korunan sisteme nasıl sızdığının araştırıldığı belirtildi. sorun, nevada eyaletinde yer alan creech hava kuvvetleri üssünde tespit edildi.

üste bulunan bir kaynak, virüsün iki hafta önce tespit edildiğini ancak uçakların denizaşırı uçuşlar sırasında bir problem yaşamadığını ifade etti.

konuyla ilgili al jazeera’ya değerlendirmede bulunan abd hava kuvvetleri eski üyesi havacı rob densmore, virüsün, predatorları yönetmek amacıyla sisteme giriş sağlayan programa bulaştığını açıkladı.

sisteme virüs bulaşması hackerlara, uçakların merkezden nasıl yönetildiğini izleme fırsatı tanıyor. virüsün ne derecede yayıldığı ve nasıl bir tehlike arz ettiği konusunda kesinleşmiş bir bilgi bulunmuyor.

sorun giderilemedi

üste bulunan ve ismini açıklamayan bir yetkili, virüsün sistemden atılmasının oldukça zor olduğunu belirtti. yetkili, “sorunu giderdiğimizi düşündüğümüz anda virüs yeniden ortaya çıkıyor” ifadesini kullandı.

abd, insansız hava araçlarını başta el kaide üyeleri olmak üzere, yemen, pakistan ve afganistan’daki hedeflerini vurmak için kullanıyor. el kaide’nin önemli isimleri enver el evlaki ve atiye abdürrahman, insansız hava araçlarıyla öldürülmüştü.

insansız hava araçları ilk olarak ileri keşif ve gözlem amacıyla geliştirildi. ancak ilerleyen dönemde yeni saldırı sistemleri ve kameralarla donatıldı.

iran 'vurduk' demişti

iran, geçen ocak ayında hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle abd'ye ait iki insansız casus uçağı düşürdüğünü iddia etmişti. ancak abd'li askeri yetkililer kendilerinde böyle bir kayıt olmadığını söylemişti.

tahran'ın hatem-ül enbiya hava savunma karargahı komutanı general ferzad ismaili, küçük insansız hava araçlarını tespit edebilen bir radar sistemi geliştirdiklerini söylemişti.

ismaili, daha önce küçük insansız uçakları yakalayacak bir radarları olmadığını, ancak yeni geliştirilen sistemin bu tür araçları iran hava sahasında yakalayıp vuracak bir teknoloji olduğunu belirtmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;