Amerika

ABD'de protestoculara sert müdahale

Polis, 'Wall Street'i İşgal Et' eyleminden esinlenen Oaklandlı göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak durdurdu.

Haberin Öne Çıkanları

'Polis şiddet uyguladı'

'Yaralı ve gözaltılar var'

Suçları 'izinsiz kamp'

Polisin kullandığı iddia edilen biber gazı, hem solunum sistemini hem de gözleri etkiliyor ve vücutta yanıklara sebep oluyor. [Reuters]

amerika birleşik devletleri'nin (abd), oakland kentinde ekonomik eşitsizliği protesto amacıyla kamp kuran 85 kişi gözaltına alınınca, şehirde salı günü akşam saatlerinde binden fazla kişi eylem yaptı. 

kaliforniya eyaletindeki oakland'ın simgelerinden frank ogawa plaza'nın önünde kamp kuranların gözaltına alınmasının ardından protestocular da binaya yürüdü. görgü tanıkları, olaylar sırasında bazı kişilerin gözaltına alındığını ileri sürerken, oakland polisi, herhangi bir gözaltını henüz doğrulamayacağını açıkladı.

polis ayrıca, kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve copla karşılık vererek sabaha kadar müdahalede bulundu. güvenlik görevlileri ise protestocuları etrafa sert cisimler atmakla suçladı ancak olay yerinde bulunan gazeteci ali winston, sert müdahalenin polis tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.

winston, al jazeera'ya yaptığı açıklamada, eylemcilere yönelik müdahale sırasında göz yaşartıcı gaz ve çeşitli patlayıcılar kullanıldığını açıkladı. 
 
gösterilere yönelik olarak polis tarafından kullanıldığı iddia edilen biber gazı, hem solunum sistemi hem de gözleri etkiliyor ve vücutta yanıklara sebep oluyor. . 
 
suçları, 'izinsiz kamp kurmak'
 
oakland valisi jean quan ise, göstericilerin binaya zarar verdiğini açıkladı. oakland polisi sözcüsü karen boyd'un reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, gözaltına alınanlar  'izinsiz kamp kurmak'  suçlamasıyla karşı karşıya. 
 
boyd, protestoculara yönelik operasyon sırasında yaralanan olmadığını açıkladı ancak eylemciler bunun tersini iddia ediyor. gösterilere katılan bir kadın eylemci, polisin alanda tek bir kişi bile kalmadıktan sonra bile ateş etmeyi sürdüğünü öne sürdü. 
 
isyana destek büyük 
 
öte yandan bir aydan uzun süredir devam eden protestolarla ilgili olarak quinnipiac üniversitesi tarafından yapılan bir anket, new york halkının wall street protestolarına destek verdiğini gösterdi.
 
ankete katılan new yorklular'ın yüzde 87'sinin protestocuların zucutti parkı'nda kalmalarına izin verilmesi gerektiğini düşündüklerini, yüzde 67'sinin de eylemcilere tamamen destek verdiklerini gösterdi.
 
demokrat parti destekçisi olduğu söyleyenlerin yüzde 81'i eylemcilere destek verirken, cumhuriyetçileri destekleyenler arasında bu oran yüzde 35 oldu.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;