Türkiye
ABD'den başörtüsü yasağına eleştiri
Türkiye'deki devlet daireleri ve ilköğretim okullarındaki yasak, Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'na konu oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Övgü ve eleştiri
2011'i kapsıyor
'Heybeliada belirsizliği'

abd dışişleri bakanlığı'nın hazırladığı uluslararası dini özgürlükler raporu'nda türkiye’de dini inançlara yönelik toplumsal ayrımcılık ve ihlallerin bulunduğu belirtilerek, devlet daireleri ve ilköğretim okullarında başörtüsüne izin verilmemesinin din özgürlüğünün ihlali olarak belirtildi.
2011 yılını mercek altına alan raporda dini özgürlüklerin yaşanması konusunda türkiye’ye hem övgü hem de eleştiri yöneltildi.
hükümet kurumları ile ilköğretim okullarında başörtü takılmasına yönelik yasağın sürdüğünü belirten raporda, bu yasağın üniversitelerde dayatılmadığı ve bazı iş yerlerinde de görmezden gelindiği kaydedildi. raporda, devletin, 'laik devleti' koruma gerekçesiyle hükümet kurumlarında islami ifadelere yönelik kısıtlamaları dahil, müslümanlar ve diğer dini gruplara yönelik sınırlamalarının ise devam ettiği ifade edildi.
hükümetin azınlık vakıflarının iadesi konusunda olumlu adımlar attığını yazan rapor, buna karşın 40 yıldır kapalı olan heybeliada ruhban okulu’nun yeniden açılması konusunda belirsizliğin sürdüğü berlirtti.
raporda, selçuk'taki meryem ana, van'daki akdamar ve trabzon'daki sümela manastırı gibi daha önce devlet müzesine dönüştürülen dini mekanlarda yıllık ayinlerin yapılmasına izin verildiğine işaret edildi.
katsayı düzenlemesine övgü
imam hatip lisesi öğrencilerine yönelik katsayı engelinin kaldırılmasından da dini özgürlükler açısında olumlu bir gelişme olarak raporda yer aldı.
diğer yandan türkiye'de dini inançlara yönelik toplumsal ayrımcılık ve ihlallerin birçok rapora konu olduğu belirtilirken, birçok gazete ve televizyon programında hristiyanlık ile musevilik karşıtı mesajlar verildiği bildirildi.
öte yandan, devletin ilk kez alevilerin dini günü olan aşure günü'nü resmi olarak andığı ve ilk yeni cemaat vakfı olarak da izmir'de musevi cemaat vakfı'nın kurulduğu hatırlatıldı.
müslüman olmayan dini toplum üyelerinin, yasal olarak okullardaki dini derslerden muaf oldukları ama pratikte, özellikle nüfus cüzdanlarında dinlerinin 'islam' yazması halinde, bu muaflıktan yararlanmada bazı zorlukların yaşandığı kaydedildi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar