Haber
ABD'den İsrail'e 'yerleşim' tepkisi
Dışişleri Bakanı Clinton, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da 3 bin konut daha inşa etme kararının, barışı geciktireceğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Washington'da konuştu
Lieberman ve Barak dinleyici
BM'den Filistin'e yeni statü

abd yönetimi, israil’in doğu kudüs ve batı şeria’da 3 bin yeni konutun inşasına onay vermesini eleştirdi.
cuma akşamı başkent washington’da bir düşünce kuruluşunun düzenlediği forumda konuşan abd dışişleri bakanı hillary clinton, bu tip girişimlerin barışı geciktireceğini söyledi. abd’nin israil’in tutumuyla ilgili tavrının geçmişte olduğu gibi bugün de açık olduğunu belirten clinton, israil ve filistinlilere barış müzakerelerine geri dönmeleri çağrısında bulundu.
hillary clinton ayrıca son olarak gazze’deki krize bulunan kalıcı çözümün, israil ve meşru temsilcisi filistin yönetimi olan filistin halkı arasında kapsamlı bir barışa dönüşebileceğini söyledi.
clinton'ın konuştuğu forumda dinleyiciler arasında israil dışişleri bakanı avigdor lieberman ve savunma bakanı ehud barak da vardı.
filistinliler, israil, 3 bin konut inşa ederek, e1 olarak bilinen bölgede yahudi yerleşim birimleri inşa etmek istiyor. filistinliler ise bu yöndeki planlara, batı şeria’yı ikiye böleceği ve toprakları bir arada olan bir filistin devleti’nin kurulmasına engel olacağı gerekçesiyle şiddetle karşı çıkıyor.
halen israil işgali altındaki batı şeria ve doğu kudüs’te, uluslararası hukuka aykırı olarak inşa edilen 100’den fazla yerleşim biriminde 500 bin kadar yahudi yaşıyor.
kurduğu yeni parti ile ülkesinde ocak ayında yapılacak seçime hazırlanan eski israil dışişleri bakanı tzipi livni de, konut inşasıyla ilgili son kararın, 'israil’in kendisini cezalandırması' anlamına geldiğini söyledi.
görüşmeler askıda
israil ve filistin arasında yürütülen doğrudan barış görüşmeleri iki yıldır askıda.
filistin yönetimi, israil batı şeria'da (özellikle de doğu kudüs’te) yasa dışı yerleşim birimlerinin inşaatını durdurmadan görüşmelere dönmemekte kararlı görünürken; israil görüşmelerin ön koşulsuz başlamasını istiyor.
bm'deki oylamaya yanıt
israil'in açıkladığı son karar ise filistin’in bm’deki statüsünün genel kurul’daki oylamayla yükseltilmesine yanıt niteliğinde.
perşembe günü toplanan bm genel kurulu, aralarında türkiye'nin de bulunduğu 138 ülkenin "evet" oyuyla örgütte, 'üye olmayan gözlemci devlet’ statüsü kazanmıştı. oylamada abd ve israil dahil dokuz ülke "hayır" oyu kullanırken, 41 ülke de çekimser kalmıştı.
bm genel kurulu'nun kararı ile filistin’in, doğu kudüs'ü de kapsayacak şekilde batı şeria ve gazze’de devlet olma iddiası dolaylı yoldan tanınmıştı. filistinliler ayrıca bm sistemindeki temsil imkanını bir adım ileriye taşıyarak, örgüt kurumlarına üye olma ve uluslararası ceza mahkemesi'ne başvurma hakkı da elde etmişlerdi.
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, filistin devlet başkanı mahmud abbas’ı arayarak ülkesinin bm’de statüsünün yükselmesinden dolayı tebrik etti. erdoğan, abbas’a türkiye'nin önümüzdeki süreçte de filistin'in haklı davasında filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceğini söyledi.
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu da, alınan kararla 'üye olmayan gözlemci devlet' konumuna yükselen filistin’in artık bir devlet niteliği taşıdığını belirtmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar