Amerika
ABD'den Rusya'ya AKKA resti
Washington, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan 2007 yılında çekilen Moskova ile istihbarat paylaşımını durduracak.
Haberin Öne Çıkanları
Putin vazgeçmişti
ABD umudunu koruyor
İstanbul'da yenilendi

amerika birleşik devletleri (abd), avrupa konvansiyonel kuvvetler anlaşması’ndan (akka) 2007 yılında çekilen ve geri dönmemekte ısrar eden rusya ile askeri istihbarat paylaşımını durdurma kararı aldı.
abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland, moskova’nın anlaşmaya tekrar dahil olacağını umduklarını ancak gelinen noktada washington’un bilgi paylaşımına yanaşmayacağını vurguladı. nuland, kremlin’in dört yıldır anlaşmaya dönmeme konusunda ısrarcı olduğunu belirterek, buna karşılık olarak bir adım atmak zorunda olduklarını ve bu karara vardıklarını açıkladı.
karar gereği abd, akka kapsamında bulunan üslerinde rusya’nın teftiş ya da inceleme yapmasına izin vermeyecek ve anlaşma uyarınca yapılması gereken askeri bilgi ve istihbarat paylaşımını durduracak. buna rağmen washington anlaşmaya imza atan diğer ülkelerle işbirliğini sürdürecek.
putin ayrılmıştı
o dönem rusya federasyonu başkanı olan vladimir putin, ‘rusya’nın güvenliğini etkileyen ve acil önlemler alınmasını gerektiren olağanüstü koşullar nedeniyle’ anlaşmanın askıya alındığını duyurmuştu.
putin, abd'nin doğu avrupa ülkelerindeki füze kalkanı projesinin bölgede istikrarsızlık yarattığını belirterek, akka'daki taahhütlerini donduracakları ifade etmişti. rusya’nın, avrupa’daki füze kalkanı projesi nedeniyle wasginton’a tepkisi sürüyor. kuzey atlantik anlaşma örgütü’nün (nato), belçika’nın başkenti brüksel’deki savunma bakanları toplantısında, rusya dışişleri bakanlığı örgütle işbirliğini sona erdirebileceklerini yazılı bir açıklama yaparak duyurmuştu.
moskova yönetimi, abd’yi ortak bir değerlendirme yapmadan ve ilgili tüm tarafların görüşlerini göz önünde bulundurmadan önemli kararlar almakla suçlamıştı.
kremlin'in bu tepkisi abd füze savunma gemilerini ispanya’nın atlantik sahillerine konuşlandırmasının ardından gelmişti. rusya dışişleri bakanlığı, yeni gelişmeyi abd'nin avrupa coğrafyasındaki füze potansiyelini geliştirme çabalarının önemli bir göstergesi olarak nitelemiş ve çabanın ciddi endişeye yol açtığını belirtmişti.
obama yönetiminin son olarak füze savunma sistemleriyle donatılmış savaş gemilerinin akdeniz’e konuşlandırılması planı, daha önce romanya, polonya ve türkiye’ye yerleştirilen savunma sistemlerinin devamı niteliğinde değerlendiriliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar