Ortadoğu
AB'den Suriye'ye silah denetimi
Yeni yaptırım kararlarına göre, üye ülkeler Şam yönetimine silah sevkiyatının önüne geçmek için kendi limanlarını ve karasularını kullanan gemileri arayabilecek.
Konular:
Avrupa, Avrupa Birliği
Haberin Öne Çıkanları
Brüksel'de toplantı
Listeye yeni isimler
Mülteci endişesi
avrupa birliği (ab) suriye rejimine yönelik bir dizi yeni yaptırım kararı aldı. yeni kararlar, suriye'ye silah sevkiyatının engellenmesi amacıyla ab limanlarını ya da karasularını kullanan gemileri kapsıyor.
belçika’nın başkenti brüksel'de toplanan ab’ye üye 27 ülkenin dışişleri bakanlarının onayladığı yaptırımlara göre, artık, suriye'ye giden uçaklar ab havalimanlarında aranabilecek.
uluslararası sulardaki gemilerin aranması için de ilgili ülkenin izni istenebilecek. ayrıca, çoğunluğu üst düzey asker, 26 suriyeli ismin mal varlıkları dondurulacak ve bu kişilere vize yasağı getirilecek.
ab şuana kadar toplan 129 suriyeli yönetici ile 49 kuruluşu kara listeye almıştı.
ab, şam’a yönelik baskısını artırdığı toplantıda, suriyeli mültecilere de yardım etme kararı aldı. ingiltere dışişleri bakanı william hague, ülkelerinden şiddet kaçarak ürdün, türkiye ve lübnan gibi komşu ülkelere sığınan on binlerce suriyeli için ab’nin daha fazla yardımda bulunması gerektiğini belirtti.
fransa dışişleri bakanı laurent fabius ile isveç dışişleri bakanı carl bildt de benzer görüşü paylaşarak avrupa ülkelerinin harekete geçmesini istedi. ab bu doğrultuda mültecilere göndereceği yardımı 20 milyon euro artırarak, 63 milyon euroya yükseltti.
lübnan kapıları kapattı
suriye’deki son günlerde özellikle büyük kentlerde artan şiddet, mülteci akınını da hızlandırdı. lübnan iki günde 30 binden fazla suriyeli sığınmacıyla karşılaşınca sınırlarını kapatma kararı aldı. lübnan dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada suriye tarafından resmi olmayan hiçbir geçişin kabul edilmeyeceği belirtildi. lübnan sınırına ulaşan çok sayıda suriyelinin bekleyişi ise sürüyor.
diğer komşu ülkeler de sığınmacı akınını endişeyle izliyor. ürdün’deki sığınmacı sayısı 140 bini geçti. suriyeliler halk ayaklanmasının başladığı 2011 yılının mart ayından bu yana bu ülkenin kapısını çaldı.
kuzey’deki komşu türkiye’de bulunan suriyeli sığınmacı sayısı ise 43 bini geçti. ankara hükümeti suriye’den kaçanlara kapıların kapatılmayacağını söylese de, sınırdaki kampların kapasitesi doldu. 125 bin nüfuslu kilis’te, 12 bin civarında suriyeli sığınmacı bulunuyor.
türk yetkililerin en büyük endişesi ise türkiye sınırına en yakın büyük kent olan halep. bir milyon 500 bin nüfuslu kentteki durumun kötüleşmesi türkiye'ye yönelik mülteci akınını katlayabilir.
ayaklanmadan iç savaşa
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.
devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi ise ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar