Mısır Seçimleri
Adaylardan ortak 'İhvan' tavrı
Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak Abdulfettah Sisi ve Hamdin Sabbahi yaptıkları açıklamalarda, kazanmaları durumunda Müslüman Kardeşlere izin vermeyeceklerini söyledi.

darbe lideri ve cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağına kesin gözüyle bakılan abdulfettah sisi, müslüman kardeşler ile uzlaşmasının mümkün olmadığını tekrarladı.
abdulfettah sisi, bazı gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle yaptığı görüşmede büyük çoğunluğun müslüman kardeşler ile uzlaşıya iyi bakmadğını dile getirdi.
sisi, mısır’ın değişik kentlerinde süren darbe karşıtı gösterileri ülkenin yararına olmayan terör eylemleri olarak tanımladı.
müslüman kardeşlerin faaliyetlerinin devleti ve kurumlarını yıkmaya çalışan faaliyetler olduğunu belirten sisi, halkın müslüman kardeşler'den bir özür beklediğini ifade etti.
eski savunma bakanı gazete yöneticileriyle yaptığı görüşmeyi cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası çerçevesinde yaptı.
sisi pazartesi günü iki mısır kanalının ortak yayınında, seçildiği takdirde mısır’da müslüman kardeşler'in var olmayacağını söylemişti.
ihvan'a 'halk iradesini tehdit ediyor' suçlaması
cumhurbaşkanlığı seçiminde abdulfettah sisi ile yarışacak olan eski cumhurbaşkanı nasır yanlısı aday hamdin sabbahi de seçilmesi durumunda müslüman kardeşler teşkilatı’nın faliyetlerine izin vermeyeceğini söyledi.
sabbahi, müslüman kardeşler üyeleriyle ilişkilerin kanunlar çerçevesinde olacağını sözlerine ekledi. teröre bulaşanlara karşı kanun kılıcıyla mücadele edeceğini vurgulayan sabbahi, barışçıl bir şekilde düşüncelerini açıklayanların ise herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını sözlerine ekledi.
sabbahi, müslüman kardeşler'i mısır halkının iradesini tehdit etmekle suçladı.
26-27 mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde sisi en güçlü aday olarak gösteriliyor.
sisi seçimi kazanırsa, 1950'lerde cemal abdül nasır ile başlayan asker kökenli cumhurbaşkanları dizisinin son halkası olacak.
insan hakları örgütleri, askeri idarenin bağımsız medya ve muhalefet üzerinde giderek artan bir baskı oluşturduğunu belirtiyor.
mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana mısır'da yaşanan çatışmalarda binin üzerinde insan hayatını kaybetti ve müslüman kardeşler hareketinden yüzlerce kişi hakkında açılan davalardan idam kararları çıktı. askeri yönetim müslüman kardeşler'i terör örgütü olarak ilan etmiş durumda.
kaynak: al jazeera
Yorumlar