İşgal sonrası Afganistan

Afganistan ve Pakistan anlaştı

İngiltere Başbakanı Cameron'ın bir araya getirdiği iki ülke liderleri, hedeflerini '6 ay içinde Afganistan'da barışı sağlamak' olarak açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Üçüncü görüşme

Üst düzey yetkililer de katıldı

Taliban'a çağrı

İngiltere Başbakanı Cameron (ortada), Taliban'a, görüşmelere katılması çağrısında bulundu. [AFP]

afganistan cumhurbaşkanı hamid karzai ve pakistan cumhurbaşkanı asıf ali zerdari arasında ingiltere'nin girişimiyle yapılan görüşme, anlaşmayla sonuçlandı. iki ülke liderleri, afganistan'da altı ay içinde barışın sağlanması için birlikte çalışacaklarını açıkladı. 

pazartesi günü ingiltere başbakanı david cameron'ın chequers'taki çiftlik evinde bir araya gelen karzai ve zerdari, ortak hedeflerini yerine getirmek için 'gereken tüm önlemleri alma' sözü verdi. 

afganistan'ın, taliban'la görüşmeler için katar'ın başkenti doha'da bir ofis açmasına destek veren liderler, taliban'a da aynı yönde çağrıda bulundu.  

karzai ve zerdari ayrıca ülkeleri arasında stratejik ortaklık oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı. 

cameron da düzenlenen basın toplantısında, afganistan ve pakistan arasındaki işbirliğinde yeni bir seviyeye ulaşıldığını söyledi. taliban'a da barış görüşmelerine doğrudan katılması çağrısında bulunan ingiltere başbakanı, “bu, bütün afganların barış içinde, siyasi sürecin parçası olacağı bir gelecek sağlayacaktır” dedi.

geniş katılımlı görüşme

ingiltere başbakanı ile afganistan ve pakistan liderleri arasında son bir yıl içinde üçüncüsü yapılan görüşmelere ilk kez dışişleri bakanları ile ordu ve istihbarat yetkilileri de katıldı.  

afganistan'da taliban rejimi, abd'nin 2001 yılındaki müdahalesiyle devrilmişti.

nato komutasındaki uluslararası güvenlik ve destek gücü (isaf), afganistan’da doğabilecek bir otorite boşluğuna karşı güvenliği sağlamayı ve ülkenin askeri, idari, hukuki alanlarda yeniden yapılanmasına destek vermeyi amaçlıyor.

asker sayısını azaltan ittifak güçleri, 2014 yılı sonuna kadar afganistan'dan çekilmeyi öngörüyor. ancak ülkede sık sık meydana gelen saldırılar, hem uluslararası toplum, hem de afgan kamuoyu nezdinde bu plana şüpheyle bakılmasına neden oluyor. 

ülkede, yerel güvenlik güçlerine sızan kişiler tarafından sık sık nato güçlerini hedef alan eylemler yapılıyor. geçtiğimiz yıl bu şekilde düzenlenen 47 saldırıda en az 63 nato askeri öldü. bu veri, önceki yıllara göre büyük artışa işaret ederken, iki yıl içinde ülkeden çekilmeyi planlayan ittifak güçleri ile yerel kolluk kuvvetleri arasındaki güven krizini de ortaya koyuyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;