Türkiye

AK Parti isim bildirdi

AK Parti dört eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonu üyeliği için, komisyon kararının 52. gününde isim bildirdi. Ayrıca CHP’nin bildirdiği isimlere de “taraflı açıklamalar yaptığı” gerekçesiyle bir kez daha itiraz etti.

Konular: Türkiye
2 Ekim'de yeni yasama yılına başlayan Meclis Genel Kurulu ikinci oturumunda tezkereyi konuşacak. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

meclis’te dört eski bakan hakkında kurulan soruşturma komisyonu tartışması sürüyor. muhalefet partilerinin soruşturma komisyonu çalışmalarını engellemek için komisyona üye vermemekle suçladığı ak parti, meclis başkanlığı’na üyelik için 27 milletvekilinin ismini bildirdi. 15 üyeden oluşacak soruşturma komisyonunda ak parti’nin 9, chp’nin 4, mhp ve hdp’nin birer üyesi olacak. ancak partiler, meclis başkanlığı'na kendilerine düşen üyeliklerin üç katı kadar isim bildiriyor. momisyonda görev yapacak isimler ise bildirilen isimler arasından tbmm genel kurulu’nda kurayla belirleniyor.

gecikme savunması

meclis’te dört eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması kararı 5 mayıs’ta alındı. ak parti tarafından yapılan açıklamada, muhalefetin komisyon çalışmaları geciktiriliyor eleştirilerine de yanıt verildi. yanıtta “grubumuzun 313 üyeden oluşması ve komisyon için bildirilecek isimler hakkında anayasa ve içtüzükte belirlenmiş şartları taşıyıp taşımadıklarının belirlenmesi amacıyla yapılan inceleme ve araştırmalar doğal olarak zaman almıştır” denildi.

chp'nin isimlerine itiraz etti  

ak parti’nin soruşturma komisyonuna yönelik bir diğer hamlesi de, chp’nin üyelik için bildirdiği isimlere itirazı oldu. ak parti, meclis başkanlığı’na, chp’nin soruşturma komisyonu için belirlediği üyelere ikinci kez itiraz etti. ak parti grubu tarafından meclis başkanlığı’na yapılan başvuruda anayasa ve içtüzük maddeleri hatırlatıldı. meclis içtüzüğünde “meclis soruşturması önergesi veren veya daha önce bu konuda görüşünü açıklamış milletvekilleri komisyona seçilemez” hükmünün yer aldığı belirtilerek, chp’nin belirlediği isimlerin içtüzüğe uygun olmadığı ifade edildi.

ak parti, meclis başkanlığı’na gönderdiği dilekçede, “chp’nin komisyon üyeliği için bildirdiği oğuz oyan, emre köprülü, idris yıldız, turgut dibek ve haluk eyidoğan’ın dört eski bakan hakkında taraflı beyanatlarının bulunduğunu" belirtti ve bu isimlerin yaptığı açıklamalara da yer verdi.

ekime sarkabilir

ak parti’nin chp ‘nin bildirdiği isimlere yaptığı itirazın kabul edilmesi durumunda meclis başkanlığı, chp’den yeniden isim isteyecek. meclis çalışmalarını uzatma kararı aldı ve 25 temmuz’a kadar çalışacak. ancak komisyon bu süreçte kurulsa bile cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle çalışmalarına ara vermesi söz konusu olacak. bir diğer ihtimal de soruşturma komisyonun tatil sonrasında yani ekim ayında çalışmalarına başlaması.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;