Kürt sorunu

Akiller işbaşı yaptı

Doğu Anadolu'da faaliyet gösterecek alt komisyon ilk toplantısını Malatya'da yaptı. Heyet üyeleri öncelikle STK temsilcileriyle görüştü.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Dokuz kişiden oluşuyor

Tüm illere ziyaret

Başkan, Can Paker

Doğu Anadolu heyeti bölgedeki tüm kentleri ziyaret edecek. [AA]

Akillerin misyonu

akil insanlar komisyonu, çözüm sürecinin sağlıklı işleyişinden sorumlu olacak. sürece toplumsal desteği artırmakla görevli komisyonun, meydana gelebilecek aksaklıkların çözümü için de devreye girmesi bekleniyor. türkiye'nin yedi coğrafi bölgesi için oluşturulan her bir alt komisyonda dokuzar kişi yer alıyor.

hükümetin, kürt sorunu'nun çözümü için başlattığı süreç kapsamında oluşturduğu 'akil insanlar komisyonu'nun ilk toplantısını, doğu anadolu bölgesi heyeti üyeleri gerçekleştirdi.

perşembe günü malatya’da toplanan alt komisyonun dokuz üyesi, basına açık görüşmede sivil toplum kuruluşları (stk) temsilcileri, kanaat önderleri ve yerel gazeteciler ile bir araya geldi.

heyet başkanı can paker, arabulucu olmadıklarını, sadece halkın görüşünü almak için toplantılar düzenleyeceklerini söyledi.

doğu anadolu bölgesindeki tüm kentleri ziyaret edecek heyetin çalışmaları ilk etapta birkaç hafta sürecek.

heyette paker’in yanısıra; sibel eraslan, ayhan ogan, mahmut arslan, abdurrahman dilipak, izzettin doğan, abdurrahman kurt, zübeyde teker ve mehmet uçum yer alıyor.

diyarbakır'da toplantı

güneydoğu anadolu heyeti ise çarşamba akşamı diyarbakır'da toplanacak.

kentteki al jazeera muhabiri mahmut bozarslan, dokuz kişiden oluşan heyetin, basına kapalı yapılacak toplantıda bir yol haritası belirleyeceğini aktardı. heyet, perşembe günü toplumun değişik kesimleri ile farklı inanç ve mezhep gruplarından kişilerle görüşmelere başlayacak.

heyet üyelerinden eski ak parti batman milletvekili mehmet emin ekmen, “mümkün olan en geniş çerçevede bütün siyasi partiler, mezhep ve inanç grupları ile bir araya geleceğiz” dedi.

güneydoğu anadolu bölgesi heyetinde ekmen’in yanısıra heyet başkanı yılmaz ensaroğlu, başkan vekili kezban hatemi, murat belge, fazıl hüsnü erdem, yılmaz erdoğan, etyen mahçupyan, lami özgen ve ahmet faruk ünsal yer alıyor.

yedi alt komisyon

'akil insanlar komisyonu' toplam 63 kişiden oluşuyor. komisyonda; toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış sanatçılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, akademisyenler ve gazeteciler yer alıyor.

bölgelere göre oluşturulan dokuzar kişilik yedi alt komisyonun her birinin başkanı başkan vekili ve sekreteri var. komisyon bir aylık çalışmanın ardından süreçle ilgili olarak başbakan'a rapor sunacak.

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

öcalan'dan 'tarihi' çağrı

hükümetin, kürt sorunu'nun çözümü amacıyla milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden imralı adası'nda hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'la görüşmelere başlamıştı. görüşmelerin içeriği ilk kez 31 aralık 2012'de başbakan erdoğan'ın siyasi başdanışmanı yalçın akdoğan tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

2013'ün başından beri dört milletvekili heyeti, imralı adası'na giderek pkk lideri abdullah öcalan ile görüşmüştü. 

öcalan, 21 mart'ta diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında okunan mektubuyla örgüte silahlı mücadeleye son verme ve sınır dışına çekilme çağrısı yapmıştı. öcalan'ın çekilme çağrısına örgütün kuzey irak'taki yönetim kadrosu yeşil ışık yakmıştı.

pkk liderinin çağrısı sonrası ise örgüt üyelerinin sınır dışına nasıl çekileceği tartışılmaya başlanmıştı.

barış ve ve demokrasi partisi'nin (bdp) yanı sıra, pkk'nın kuzey irak'taki silahlı kanadı da çekilme için tbmm’de yasal düzenleme yapılmasını talep ediyor. hükümet ise bu konuda meclis'in devreye girmesine gerek olmadığını vurguluyor.

al jazeera’nın edindiği bilgilere göre, öcalan kandil’e gönderdiği son mektupta çekilme hazırlıklarına 1 mayıs itibariyle başlanmasını istedi.

pkk'nın kandil'deki silahlı kadrosunun öcalan'a yanıtını içeren mektup da, demirtaş'a teslim edilmişti. 

mektubun adalet bakanlığı tarafından öcalan'a teslim edilmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;