Türkiye

Ali'nin ölümü Hatay'ı karıştırdı

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanan 19 yaşındaki gencin yaşamını yitirmesi üzerine, memleketinde sokağa çıkan gruplar polisle çatıştı.

Haberin Öne Çıkanları

Toprağa verilecek

Birçok kentte anıldı

Ölü sayısı beş

Eskişehir'de üniversite okuyan Ali İsmail, yoğun bakımda bir aydan fazla bir süre yaşam mücadelesi vermişti. [DHA]

istanbul'da başlayan ve türkiye geneline yayılan gezi parkı eylemleri sürerken eskişehir’de sopalı kişilerin saldırısına uğrayıp komaya giren ali ismail korkmaz’ın cenazesi, ailesine teslim edildi. korkmaz'ın memleketi hatay'da ölümü protesto eden göstericilere polis biber gazı ve basınçlı su sıktı.

2 haziran tarihinde yaralanan ve bir ayı aşkın bir süre yoğun bakımda tutulduktan sonra hayatını kaybeden gencin cesedine, otopsi yapıldı. korkmaz'ın öldüğü haberinin hatay'da duyulmasıyla halkevleri üyesi bir grup sokağa çıktı.

armutlu mahallesi’nde toplanan grup, gündüz caddesi girişinde polisle karşı karşıya geldi. dağılmayan gruba polisin biber gazı ve tazyikli su sıkması üzerine, eylemciler taşla karşılık verdi. olaylar sırasında göstericilerin attığı taşla bir polis ayağından yaralandı.

ali ismail korkmaz'ın cenazesi, perşembe günü hatay'da toprağa verilecek.  

cübbeli ve karanfilli veda

ali ismail korkmaz, birçok kentte de etkinlik ve yürüyüşlerle anıldı. eskişehir'deki törende osman gazi üniversitesi’ne getirilen tabutun üzerine mezuniyet cübesi konuldu. kentin mülki erkanıyla birlikte cenaze törenine yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

cenaze aracıyla konvoy halinde ilerleyen kalabalık üniversite kampüsünden kent merkezine yürüdü. ali ismail'in ağabeyi gürkan korkmaz, yaptığı konuşmada, "sizden ricam, ali'nin kemiklerinin sızlanmaması için kargaşa çıkmasın. biz de saygı gösterelim, biz de saygı bekleyelim. saygısızlığa karşı saygısızlık yapmak bizim seviyemizi düşürür. lütfen kargaşa yaratmayalım" dedi.

kalabalık daha sonra gencin dövüldüğü kurtuluş mahallesi yunus emre caddesi'ne ilerledi. olay yerinde mumlar yakıldı ve karanfiller bırakıldı.

istanbul'da unutulmadı

istanbul taksim meydanı ve kadıköy'de de anma etkinlikleri vardı.

gezi parkı içine ülke genelinde hayatını kaybeden beş kişinin isimlerinin bulunduğu temsili mezar taşları konuldu. parka gelenler mezar taşlarına karanfiller bıraktı ve ölenleri anmak için mumlar yaktı.

kadıköy’de toplanan binlerce kişi ise, altıyol’daki boğa heykeli önünde bir araya geldi. grup yolu iki yönlü trafiğe kapatarak iskele meydanına yürüdü, yürüyüş yoğurtçu parkı’nda sona erdi.

ali ismail korkmaz, 2 haziran tarihinde istanbul'daki gezi parkı'nın yıkılmasını protesto etmek için sokağa çıkmıştı. polis müdahalesinden kaçarken ara sokaklarda sopalı, sivil giysili kişilerin saldırısına uğrayan ali ismail, protestocu olduğu için hastaneye gitmek istemedi.

arkadaşlarının zoruyla götürüldüğü hastanede ise iyi olduğu ve eve dönebileceği söylendi. ancak ali ismail bir gün sonra konuşma zorluğu çekip fenalaşınca, bu kez başka bir hastaneye götürüldü. bir aydan uzun bir süre yaşam mücadelesi veren korkmaz, 10 temmuz çarşamba günü hayatını kaybetti

türkiye genelindeki eylemler sırasında ölenlerin sayısı korkmaz'la birlikte beşe çıktı. daha önce eylemlerde hatay'da 22 yaşındaki abdullah cömert, adana'da 27 yaşındaki komiser mustafa sarı, ankara'da 27 yaşındaki ethem sarısülük, istanbul'da ise 20 yaşındaki mehmet ayvalıtaş hayatını kaybetmişti.  

ağaçların kesilmesiyle başladı

istanbul'un merkezindeki taksim meydanı'nda bulunan gezi parkı'na topçu kışlası yapılmasına karşı çıkan göstericiler, 28 mayıs sabahı parktaki bazı ağaçların kesilmesi üzerine kepçeleri durdurmuştu.
 
takvimler 31 mayıs'ı gösterdiğinde ise, gezi parkı'na gitmek isteyen yüzbinlerce gösterici polis barikatlarıyla karşılaştı. gece boyu süren çatışmalarda istanbul sokakları savaş alanına dönerken, 1 haziran cumartesi öğle saatlerinde polis gezi parkı ve taksim meydanı'ndan çekildi. eylemciler gezi parkı'na tekrar yerleşirken, gösteriler türkiye geneline yayıldı. başta istanbul, ankara ve izmir'deki çatışmalarda üç eylemci ve bir polis yaşamını yitirdi. olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı.
 
iki haftalık sürecin ardından polis önce taksim meydanı'na girdi, başbakan erdoğan'ın ankara sincan'da yaptığı mitingin ardından da 15 haziran'da gezi parkı'na biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
 
gezi parkı ve meydanda o tarihten bu yana, polis ekipleri nöbet tutuyor. 15 haziran'dan beri taksim meydanı'na birkaç kez çıkan eylemciler, polis müdahalesiyle karşılaştı.

taksim meydanı'nın yayalaştırma projesi ve gezi parkı'na inşa edilecek topçu kışlası'yla ilgili yasal süreçte, son olarak istanbul 1. idare mahkemesi planların tümünü iptal eden bir karar verdi. gezi parkı'na hiçbir inşaatın yapılamayacağına hükmeden mahkemenin 6 haziran tarihli kararı, taksim'deki bazı tünellerin yapımını da engelliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;