Almanya

Almanya tüketiciye para ödedi

Yenilenebilir enerjiye büyük yatırım yapan Almanya'da, Pazar günü güneşli hava ve kuvvetli rüzgâr sayesinde enerji fiyatları birkaç saatliğine negatife indi. Almanya, tüketicilere elektrik harcamaları için para ödedi.

Amazon rüzgâr enerjisine yatırımını artırıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

enerji ihtiyacının büyük kısmını yenilenebilir enerjiyle karşılama potansiyeline sahip almanya’da, pazar günü güneşli hava ve güçlü rüzgâr sayesinde üretim yüzde 87’ye çıktı. öğle saatlerinde elektrik fiyatları negatife indi; devlet rafineri ve sanayilere elektrik tüketmeleri için üstüne para ödedi.  

talebin üst limiti karşılandığı anda doğalgaz santralleri devre dışı bırakılsa da, nükleer santraller ve kömür santrallerini kolayca kapatıp açmak mümkün olmadığından, artan enerjinin tüketilmesi için enerji birim fiyatı negatife indi.

güneş, rüzgâr ve biokütle enerji santralleriyle 63 gigawatt enerji ihtiyacının 55 gigawatt’ı karşılandı. yani birkaç saatliğine sanayi kuruluşları ve rafineriler elektrik tüketirken para kazandı.

2050 hedefi yüzde 100

alman enerji araştırma enstitüsü agora energiewende’nin raporuna göre 2015’te enerji üretiminde yenilenebilir enerji ortalama yüzde 33 oranında kullanıldı. bu yıl ciddi miktarda artırılan rüzgâr türbini sayısıyla bu oranın daha da yükselmesi bekleniyor.

yenilenebilir enerjinin endüstride her zaman kısıtlı bir rol oynayacağı yönündeki değerlendirmelerin aksine, almanya 2050 yılına yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefi koydu.

benzer bir durum danimarka’da da gözleniyor. kuzey avrupa ülkesi ihtiyacından fazla yenilenebilir enerji ürettiği için, artan miktarı almanya, norveç ve isveç’e satıyor.

kaynak: quartz

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;