Türkiye

Anayasada zamana karşı yarış

Ankara'da yeni bir metin üzerinde uzlaşamayan meclis komisyonuna ek süre verilmesi görüşülürken, MHP sürecin iktidar tarafından tıkanmamasını istedi.

Konular: Yeni Anayasa

Haberin Öne Çıkanları

Hedef başkanlık

Eksikler fazla

23 maddede uzlaşma

Bahçeli, yeni anayasanın hazırlanması çalışmalarına destek verirken, sürecin yarıda kesilmemesi gerektiğini belirtti. [AA]

türkiye’de yeni anayasanın hazırlanması için 14 ay önce kurulan komisyonun süresinin dolmasına birkaç gün kalırken, tbmm başkanı cemil çiçek sürecin uzatılması için temaslarını sürdürüyor. 1982'den bu yana darbeci askerlerin getirdiği anayasayla yönetilen ülkede sivil metin hazırlayacak komisyonun görev süresi 31 aralık tarihinde doluyor ancak anayasa çalışmasının bitmesi için çok daha fazla zamana ihtiyaç var.

anayasa çalışmalarında kritik konularda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle, aynı zamanda komisyonun da başkanlığını yürüten çiçek, siyasi liderlerle görüşüyor.

çiçek’in cumartesi günü bir araya geldiği ülkedeki milliyetçi kesimi temsil eden mhp genel başkanı devlet bahçeli, yeni anayasanın hazırlanması çalışmalarına destek verdi ve komisyonun geleceği üzerine yapılan tartışmalardan rahatsızlığını dile getirdi.

40 dakikalık görüşmenin ardından konuşan ve sürecin yarıda kesilmemesi gerektiğini vurgulayan bahçeli, "sivil bir anayasanın parlamento sistemi içinde hazırlanmasını başka türlü bir amaç için tıkamak doğru olmaz" dedi.

komisyonun başarısız olması halinde iktidardaki ak parti'nin kendi taslak metnini sunacağını hatırlatan gazetecilere bahçeli'nin cevabı "türkiye için yazık olur, önemli mesafe alındı" oldu.

akp'nin hedefi

mhp'ye göre, akp anayasa komisyonunun çalışmalarını tıkayarak türkiye'ye başkanlık sistemini getirmeyi hedefliyor. komisyonun mhp'li üyesi faruk bal, "akp partisi masadan kalkmayacağım, başkanlık konusunu da tartışmadan bırakmayacağım diyor. bu ne demektir? bu komisyonun çalışmalarını tıkayacağım demektir" diye konuştu.

mhp'nin görüşlerine ana muhalefet partisi chp de katılıyor ve iktidarın tutumuna itiraz ediyor.

meclis başkanı çiçek, bahçeli'den bir gün önce tartışmayı ortaya atan türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan ile görüştü. erdoğan'a göre komisyon yeterince hızlı çalışmıyor.
 
komisyona makul bir süre vermeyi gündeme getiren iktidar, eğer bu sürede anayasa taslağı ortaya çıkmazsa kendi metnini sunmak istiyor.

uzlaşılan madde sayısı 23
 
19 ekim 2011 tarihinde kurulan komisyonda, meclisteki dört siyasi partiden üçer temsilci bulunuyor. yeni anayasanın yazılabilmesi için komisyonda yer alan dört partinin de her konuda görüş birliğine varması gerekiyor.
 
yedi aydır maddeler üzerinde çalışan komisyon, 71 maddeyi görüştü ancak üzerinde mutabakat sağlanarak kaleme alınan madde sayısı 23'te kaldı.
 
sürecin bundan sonra nasıl işleyeceği, çiçek'in liderlerle randevusundan çıkacak sonuca bağlı görünüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;