Bilim-Teknoloji
Antik denizanaları iskelete sahipti
Çin'in Chengjiang bölgesinde bulunan denizanası kalıntıları, deniz canlılarının 520 milyon yıl önce dokungaç bulundurmadığını ve iskelete sahip olduğunu gösterdi.

fosil zengini chengjiang'da bulunan kalıntılar, denizanalarının yüz milyonlarca yıl önce modern günümüzdeki örneklerinden çok farklı olduğunu ortaya koydu. kambriyen döneminden kalan altı fosili inceleyen bilim insanları, antik denizanalarının dokungaçları olmadığını ve dikenli iskelet yapısına sahip olduklarını fark etti.
araştırmada yer alan çin jeobilimler üniversitesi'nden qiang ou, 'iskeletleşmiş denizanası fosillerinin kendilerini çok şaşırttığını, çok nadir bulundukları için fark edilmediklerini' söyledi. günümüzde yüzde 95'inden fazlası sudan oluşan denizanalarının geride kalıntı bırakma olasılığı neredeyse sıfır.
ou, fosillerin hiçbir dokungaç izi göstermediğini ve denizanalarının bu uzantıları olmadan avlanabilme özelliğine sahip olduklarını söyledi. araştırmacılar, denizanalarının avlarını lobları içine alarak sindirdiklerini tahmin ediyor.
denizanalarının sahip olduğu güçlü iskelet yapısının ise vücutlarını avcılara ve dış etkenlere karşı korumak için geliştiği düşünülüyor.
science advances dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, thaumactena ensis denizanası türü, kambriyen döneminde yaşamış iskeletli canlılardan en yenisi olarak kayıtlara geçti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar