Dünya

Arap Baharı'nda gazeteciler vuruldu

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'ne göre, 2011'de dünyada, çoğu isyanların görüldüğü ülkelerde 66 gazeteci öldürüldü.

Konular: Arap Baharı

Haberin Öne Çıkanları

Orta Doğu'da 20 gazeteci öldü

Tutuklu gazeteciler arttı

En çok ölüm 2007'de

Örgüte göre geçen yıl olduğu gibi 2011'de de gazeteciler için en tehlikeli ülke Pakistan oldu. [AFP]

merkezi fransa'nın başkenti paris olan sınır tanımayan gazeteciler (rsf) örgütü, 2011 yılında dünyada 66 gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi. rsf, bu gazetecilerin çoğunun 'arap baharı'nın gözlendiği ülkelerde, meksika'da ve pakistan'da yaşamlarını yitirdiklerini açıkladı.

örgüte göre geçen yıl olduğu gibi 2011'de de gazeteciler için en tehlikeli ülke pakistan oldu. pakistan'da bu yıl 10 gazeteci öldürüldü.

orta doğu ülkelerinde öldürülen gazeteci sayısı da iki katına çıkarak 20'ye yükseldi.

gözaltı sayısı iki katına çıktı

rsf'ten yapılan açıklamaya göre 2011'de şu ana kadar 1044 gazeteci gözaltına alındı. bu da, gözaltına alınan gazeteci sayısının 2010'a göre neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor.

'arap baharı'nın yanı sıra, amerika birleşik devletleri (abd), yunanistan, belarus ve uganda'daki sokak gösterileri,gözaltındaki gazeteci sayısında gözlenen artışta etkili oldu.

rsf'ye göre dünyada medya için en büyük hapishaneler çin, iran ve eritre. bu ülkerde kaç gazetecinin hapiste olduğu bilinmiyor.

en tehlikeli bölgeler

rsf'nin gazeteciler için en tehlikeli bölgeler olarak belirledikleri yerler ise fildişi sahili'nin eski başkenti abidjan ile mısır'ın başkenti kahire'deki tahrir meydanı. abidjan'da seçim sonrası şiddet olaylarında en az iki gazeteci öldürülmüş, tahrir meydanı'nda ise gazeteciler eski lider hüsnü mübarek'in destekçilerinin sistematik saldırılarına maruz kalmıştı.

suriye'nin şam, hums ve dera kentleri, libya'da öldürülen devrik lider muammer kaddafi'ye karşı isyan hareketinin yeşerdiği şehirlerdeb misrata ve yemen'in başkenti sana'daki değişim meydanı da, 'gazeteciler için en tehlikeli yerler' listesinde yer alıyor.

dünyada son 10 senede en çok gazetecinin öldüğü yıl 2007'ydi. özellikle irak savaşı nedeniyle o yıl 87 gazeteci hayatını kaybetmişti. geçen yıl ise bu sayı 57'ydi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;