Ortadoğu

'Arap Birliği komplonun aracı'

Örgütün son kararını eleştiren Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, yeni bir anayasanın önümüzdeki günlerde halkoyuna sunulacağını söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Şam'dan tepki

52 gözlemci dönüyor

Zaman verilmedi

Bir ay boyunca Suriye'de görev yapan gözlemcilerin şiddeti önlemedeki etkinliği tartışma konusu olmuştu. [Reuters]

arap birliği'nin yeni yol haritasını reddeden suriye dışişleri bakanı velid muallim, örgütü, yabancı ülkelerin suriye üzerinde kurduğu komploya aracılık etmekle suçladı.

şam'da düzenlediği basın toplantısında, arap birliği'nin suriye’de yetki devrini öngören son kararına tepki gösteren muallim, egemenliklerini tehdit eden ve dış müdahalenin yolunu açan bu planı kabul etmediklerini söyledi. 

muallim arap birliği'nin bütün çabasının suriye'deki durumu elinden geldiği kadar uluslararası düzeye taşıyarak, konuyu birleşmiş milletler'e (bm) devretmek olduğunu ifade etti. 

gözlemcilerin hazırladığı suriye ile ilgili raporun arap birliği tarafından çarpıtıldığını savunan muallim, gözlem heyetinin görevine devam edip etmemesi konusunsa hükümet tarafından değerlendirildiğini ifade etti. 

muallim, devlet başkanı beşar esad’ın daha önce vadettiği demokratik reformlar çerçevesinde yeni bir anayasa hazırlandığını ve bunun bir kaç hafta içerisinde halkın oyuna sunulacağını bildirdi.

bm'ye mektup

dışişleri bakanı muallim bu açıklamaları yaptırğı sırada, arap birliği yöneticileri bm güvenlik konseyi'nin desteğini sağlamak için genel sekreter ban ki-mun'a görüşme taleplerini iletti.

arap birliği genel sekreter nebil el arabi ile katar başbakanı ve aynı zamanda da arap birliği suriye komisyonu başakanı olan hamid bin casım el tani'nin bm'ye ortak bir mektup göndererek, suriye'deki şiddetin sonlandırılması için öngörülen siyasi çözümün detaylarnı anlattıkları bildirildi. 

mektupta, güvenlik konseyi'nin suriye kriziyle ilgili bilgilendirilmesi ve arap birliği planına destek sağlanması için bm merkezinde ortak bir toplantı düzenlenmesi talebi belirtildi.

arap birliği'nin bu isteğine olumlu yanıt verilmesi bekleniyor, zira güvenlik konseyine üye avrupalı ülkelerden almanya, fransa ve ingiltere el arabi'nin katılacağı bir toplantıyla konsey üyelerinin suriye konusunda bilgilendirilmesini istemişti.

güvenlik konseyi bu zamana kadar şam hükümetine karşı, veto hakkı bulunan daimi üyelerden rusya ve çin’in karşı çıkması nedeniyle bağlayıcı bir karar alamadı.

altı ülke gözlemcileri çekti

şam yönetiminin dışişlier bakanı muallim aracılığıyla gösterdiği tepkiden kısa bir süre önce ise körfez işbirliği konseyi (kik), suriye'ye gönderilen arap birliği heyetindeki gözlemcilerini çekme kararı aldı. böylece suudi arabistan'ın pazar günü aldığı karara katar, birleşik arap emirlikleri, kuveyt, bahreyn ve umman'dan oluşan diğer kik ülkeleri de katıldı.  22'si riyad yönetimi tarafından görevlendirilmiş toplam 52 gözlemcinin suriye'den ne zaman ayrılacağı ise henüz bilinmiyor. 

kik ülkeleri ayrıca birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi'nden suriye yönetimi üzerindeki baskıyı arttrımasını istedi.
konsey üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının, pazar günü mısır'ın başkenti kahire'deki arap birliği dışişleri bakanları toplantısı sonrası bir araya geldikleri bildirilmişti. en büyük kik üyesi suudi arabistan aynı gün suriye’deki gözlemcilerini geri çekeceğini açıklamıştı.
 
riyad yönetimi bu kararına gerekçe olarak, suriye'nin arap birliği barış planına imza atarak verdiği şiddeti sona erdirme sözünü tutmamasını göstermişti. 
 
suriye’de geçen yılın mart ayında demokratik reform ve özgürlük talebiyle başlayan rejim karşıtı gösteriler kısa sürede halk ayaklanmasına dönüşmüş, ordu birliklerinin sert müdahalesiyle de şiddet olayları başlamıştı. bm verilerine göre 10 aydır süren isyanda ölenlerin sayısı 6 bine yaklaştı.
 
şam hükümeti uzun müzakerelerin ardından arap birliği tarafından hazırlanan barış planının geçtiğimi kasım ayında imzalamayı kabul etmiş ve uluslararası gözlemcilerin ülkeye girişine izin vermişti. 
 
suriyeli muhalif fransa’da
 
öte yandan suriyeli muhalif lider georges sabra ülkeden ayrılarak fransa'ya gitti. sabra, fransız liberation gazetesine yaptığı açıklamada, 'suriye halkının birleşmiş milletler tarafından korunmayı hak ettiğini' söyledi.
 
muhaliflerin oluşturduğu suriye ulusal konseyi'ne (suk) yardım için paris'de olduğunu belirten sabra, suk başkanı burhan galyun'un bir siyasetçi olmadığını ve başkalarıyla birlikte çalışmaya alışık olmadığını vurguladı. paris'teki sorbonne üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan galyun ile birlikte suriye devlet başkanı beşar esad'ı eleştiren çok sayıda suriyeli muhalif de paris'te yaşıyor. 
 
sabra ise beşar esad'ın babası hafız esad'ın iktidarda olduğu dönemde yıllarca hapis yatmış, suriye'deki isyanın başlamasından dört ay sonra temmuz ayında gözaltına alınmıştı. eylül ayında serbest bırakılan sabra o dönemden bu yana ülkesinde saklanıyordu. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;