Ortadoğu

‘Arap Birliği kullanılıyor’

Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim, ülkedeki durumun BM Güvenlik Konseyi’ne taşınmak istendiğini ve bu amaçla örgütten yararlanıldığını söyledi.

Konular: Suriye, Arap Baharı

Haberin Öne Çıkanları

'Birlik, araç görevi görüyor'

'Egemenlik ihlali' tepkisi

'Açıklama bekliyoruz'

El Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'ye göndermek istediği gözlemcilere aşırı yetki verdiğini söyledi.
El Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'ye göndermek istediği gözlemcilere aşırı yetki verdiğini söyledi. [AFP]

şam yönetimi, suriye’nin üyeliğini askıya alan arap birliği'ne tepki gösterdi. suriye dışişleri bakanı velid el muallim şam'da yaptığı açıklamada, örgütün, suriye’deki durumun birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’ne taşınması için bir ‘araç’ olarak kullanıldığını iddia etti.

suriye, ülkedeki kargaşanın son bulması için arap birliği'nin hazırladığı planda bazı değişiklikler talep etmişti. el muallim’in açıklaması, bu değişiklik önerilerinin arap birliği tarafından reddedilmesinin ardından geldi.

suriye’ye 500 gözlemci göndermek isteyen örgüt, şam'ın önerilerinin planın 'özünü' değiştirdiğini belirtmişti. el muallim, arap birliği'nin gözlemcilere aşırı yetki verdiğini ve bunun suriye'nin egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini söyledi.

şam'ın, gözlemcilerin hareket serbestisini kısıtlamaya çalıştığı yönündeki iddiaları yalanlayan el muallim, değişiklik önerilerinin niçin reddedildiği konusunda arap birliği genel sekreteri nebil el arabi'den açıklama beklediklerini belirtti.

şam, planı halen uygulamadı

suriye hükümeti, arap birliği temsilcileri ile yaptığı bir dizi görüşme sonrasında, örgütün ülkede şiddete son verilmesini amaçlayan planına kasım ayı başında onay vermişti. buna göre, şam yönetimi askeri birliklerini yerleşim birimlerinden çekmeyi, isyanın başladığı dönemden bu yana tutuklanan kişileri serbest bırakmayı, yabancı medya mensuplarının ülkeye girişine izin vermeyi ve muhaliflerle görüşmelere başlamayı kabul etmişti. şam yönetimi, henüz planı uygulamaya başlamadı. 

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yirmi milyon kişinin yaşadığı ülkedeki demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. suriye'de 41 yıldır süren esad ailesi iktidarının sona ermesini isteyen suriyeliler, aylardır sokakları doldurarak cumhurbaşkanı esad ve rejimin görevi bırakmasını talep ediyor. bm, olaylarda mart atından beri 3 bin 500’den fazla kişinin ölüğünü açıklamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;