İsrail

Ariel Şaron öldü

Sekiz yıldır komada olan İsrail Eski Başbakanı hayatını kaybetti. 85 yaşında ölen 'Beyrut Kasabı' ve 'Buldozer' lakaplı Şaron için devlet töreni düzenlenecek.

Konular: İsrail, Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Yaşamından umut kesilmişti

En ünlü savaşlarda rol aldı

Kadima Partisi'nin kurucusu

Şaron, 1982'de Lübnan'daki Sabra ve Şatila mülteci kamplarında Filistinlilerin katledilmesinden sorumlu tutuldu. [Reuters]
israil ordu radyosu, eski başbakan ariel şaron’un cumartesi günü yaşamını yitirdiğini duyurdu. 85 yaşında ölen şaron, tel aviv yakınlarındaki şeba hastanesi'nde tedavi görüyordu. israil yetkililer geçen hafta şaron’un yaşamından umudu kesmişler ve cenaze hazırlıklarına başlamışlardı. 
 
ariel şaron'un naaşı, pazartesi günü tsi 14.00'te düzenlenecek devlet törenine kadar israil parlamentosu knesset'in önünde katafalka konacak.
 
israil'in jerusalem post gazetesine göre, şaron daha önce negev’deki evinin bahçesinde eski eşinin mezarının yanına gömülmek istemişti.
 
ülkesinin 11. başbakanı olan ariel şaron, 4 ocak 2006'da beyin kanaması geçirmişti ve o tarihten bu yana komadaydı.
 
liderlerden taziye mesajları
 
israil cumhurbaşkanı şimon peres, 'sevgili arkadaşım' dediği şaron'un ölümü hakkında, "ülkesini ve milletini seven, milletinin de onu sevdiği cesur bir askerdi. o israil'in koruyucularından ve önemli mimarlarından biri oldu" dedi.
 
israil başbakanı binyamin netanyahu da "ariel şaron, büyük bir lider, savaşçı, cesur bir asker ve cesaretli bir devlet adamıydı. şaron'un hatırası milletin kalbinde ebediyen kalacak" ifadelerini kullandı.
 
abd başkanı barack obama mesajında şaron'un hayatını israil devleti'ne adadığını söyledi. şaron'un cenaze törenine abd başkan yardımcısı joe biden'ın katılacağı açıklandı.
 
şaron'un cenazesine türk hükümeti'nden katılım beklenmiyor.
 
'beyrut kasabı' ve 'buldozer' 
 
ülkesinin en ünlü generallerinden olan ariel şaron, askerken sert taktikleri ve sık sık emirlere itaat etmemesiyle bilinirdi.
 
israil 1982 yılında güney lübnan'ı işgal ettiğinde ülkenin savunma bakanı ariel şaron'du. şaron o dönem filistin kurtuluş örgütü'nü lübnan dışına çıkardı ancak operasyon sırasında aldığı bir karar ona kötü bir ün ve lakap kazandırdı. 
 
16 eylül 1982'de israil yanlısı falanjist milisler batı beyrut'taki sabra ve şatila mülteci kamplarını bastı, çocuklar dahil binlerce kişiyi öldürdü. şaron bu katliamdan sorumlu tutuldu, 'beyrut kasabı' olarak anıldı. 
 
siyasete girdiğinde ise şaron'a ülkesinde bu kez kendisine 'buldozer' lakabı takıldı. zira bir yandan kendisini eleştirenleri aşağılıyor, bir yandan da tartışmalı tek taraflı kararlar alıyordu.
filistin topraklarını yahudi yerleşimleriyle kuşatan şaron, filistinlilerin nefretini, aşırı sağcı israillilerin sevgisini kazandı. 
 
2001'de israil başbakanı seçilen şaron, 2005 yılında ülkesinin askerlerine ve yerleşimcilere gazze şeridi'nden tek taraflı çekilme talimatı verdi.
 
ariel şaron daha sonra sağcı likud partisi'nden ayrıldı ve merkezdeki kadima partisi'ni kurdu.
 
şaron'un beyin kanaması geçirmesi sonrası yardımcısı ehud olmert kadima'nın başına geçmiş ve birkaç ay sonra yapılan seçimleri kazanarak israil başbakanı olmuştu. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;