Mısır Seçimleri
Askerin çekilme tarihi belli oldu
Mısır Başbakanı Cenzuri, iktidarı elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey'in, görevini 30 Haziran'da sivil yönetime teslim edeceğini duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Geri adım atılmayacak
Tepkiler sürüyor
Müslüman Kardeşler etkisi

mısır geçici hükümetinin başbakanı kemal cenzuri, yüksek askeri konseyin, görevini 30 haziran 2012 tarihinde devredeceğini ve bundan önce bir devir işlemi olmayacağını söyledi.
cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunun 10 mart'ta başlayacağını hatırlatan cenzuri, aynı tarihlerde anayasa yapacak olan konseyinde tespit edileceğini kaydetti.
amerika birleşik devletleri'nin (abd) mali ve askeri yardımı kesme tehdidine karşın mısır'da izinsiz faaliyet gösterdikleri iddiası ile haklarında hukuki süreç başlatılan sivil toplum örgütleri ile ilgili mahkemenin devam edeceğini açıklayan cenzuri, sivil toplum örgütleri soruşturmasında, toplam 43 kişinin yargılandığını ve yargılanan kişilerin mısır, abd ve avrupa birliği'ne üye bazı ülkelerin vatandaşları olduklarını anlattı.
cenzuri, ülkesinin yasalarını uygulayacağını ve yardım gibi başka sebeplerden dolayı geri adım atmayacağını söyledi.
'gasp ediyor'
ülkede üç aşamalı parlamento seçimlerinin ardından müslüman kardeşler’in siyasi kanadı özgürlük ve adalet partisi, oyların yüzde 47'sini almış ve 10'u cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 508 üyeli mecliste 235 milletvekili çıkarmıştı.
ülkede iktidarı elinde bulunduran askeri yönetim tepkilerden kurtulamıyor. çünkü mısırlı aktivistler, neredeyse 20 yıl süreyle mübarek’in savunma bakanlığını yapmış ve onun ardından ülkedeki yönetimi ele almış olan yüksek askeri konsey’in başkanı general hüseyin tantavi’nin mısır devrimi’ni gasp ettiğini düşünüyor.
en önemli eleştiri konusu ise, geçtiğimiz aylarda yapılan uzun soluklu seçimlerin ardından parlamentonun göreve başlamış olmasına rağmen, ülkedeki geçiş döneminin ve iktidarın sivil yönetime devrinin hala belirsizliğini koruyor olması.
yüksek askeri konsey ülkede yıllardır geçerli olan olağanüstü hal yasasının, ayaklanmanın yıldönümünde kaldırılacağını açıklamıştı.
hüseyin tantavi, salı günü kameralar karşısına geçerek yaptığı açıklamada,1981 yılında dönemin cumhurbaşkanı enver sedat’ın suikast sonucu öldürülmesinden bu yana yürürlükte olan yasanın, bazı ‘istisnai’ durumlar dışında uygulanmayacağını bildirmişti. tantavi bu açıklamasında ayrıca geçiş sürecinin sona ermesiyle ordunun kışlalara geri döneceğini de ifade etmişti.
mübarek yargılanıyor
mısır, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform ve özgürlük talebiyle geçetiğimiz yıl başlayan halk ayaklanmalarından başlıca etkilenen ülkelerden oldu. başta kahire’deki tahrir meydanı olmak üzere ülke çapında haftalar süren gösterilerin ardından mısır’ı 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek istifa ederek görevini bırakmak zorunda kalmıştı.
tutuklanan mübarek, protesto gösterileri sırasında sivil halkın üzerine ateş açılmasını emrettiği ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle idam cezası talebiyle yargılanıyor.
sağlık sorunları nedeniyle duruşmalarda savunmasını yatırıldığı sedye üzerinde yapan mübarek’le beraber iki oğlu ve kendisine bağlı çalışmış içişleri bakanı da aynı suçtan yargılanıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar