Bilim-Teknoloji

Astronotlar böyle giyinecek

NASA, yeni nesil uzay görevlerinde kullanılacak astronot giysisini halka açık oylamayla seçti; 'Z-2' adı verilen tasarım birinci geldi. Aydınlatmalı ilk uzay giysisi olan Z-2, kasım ayında denenmeye başlayacak.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Z-2 yeni astonot giysisi olacak

Oyların yüzde 63'ünü aldı

Mars teknolojilerinde önemli adım

NASA'nın yeni nesil uzay giysisi Z-2. [Fotoğraf: NASA]

amerikan havacılık ve uzay ajansı nasa'nın halka açık gerçekleştirdiği oylama sonucunda 233 bin oy alan z-2, yeni nesil uzay görevlerinde astronotların kullanacağı giysi olacak.

uzay ajansının web sitesinden yapılan açıklamada, z serisi giysilerin mars'a düzenlenecek görevler için tasarlandığı ve serideki her yeni giysinin, kızıl gezegen'de yaşayıp çalışmak amacıyla geliştirildiği belirtildi.

z-1'e kıyasla birçok yeni özellik içeren z-2, astronotların eva (uzay aracı dışı etkinlik) görevlerinde daha uzun süreli ve güvenli çalışmasını sağlayacak. göğüs kısmı alaşımlarla güçlendirilen z-2, omuz ve kalça eklemleri bölgesindeki tasarımıyla hareket etmeyi kolaylaştırırken, botlar uzay ortamına çok daha dayanıklı. dahası, z-2'de kullanılan materyaller uzay boşluğuyla tam uyumlu olarak seçildi.

geliştirilmesi iki yıl süren ve en son versiyonu kasım 2014'te hazır olacak z-2, vakum odalarında çeşitli testlere tabii tutulacak. astronotlar, z-2 ile büyük kapalı havuzlarda uzay yürüyüşü eğitimi alacak. en son testler ise johnson uzay merkezi'nde oluşturulan mars benzeri kayalık arazide gerçekleştirilecek. nasa tüm testlerden elde edilen sonuçları değerlendirerek, z-3 giysisi için hazırlıklara başlayacak.

görünümüyle 'tron' filmindeki giysileri hatırlaran z-2, elektrikli aydınlatma özelliğine sahip ilk uzay giysisi unvanına sahip. 

kaynak: nasa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;