Euro Bölgesi borç krizi
Atina'da son koalisyon virajı
Hükümetin kurulamadığı Yunanistan'da merkez sol PASOK'un lideri Venizelos, iki parti başkanıyla görüştü ancak henüz somut bir sonuç yok.
Haberin Öne Çıkanları
SYRIZA başarısız oldu
PASOK deneyecek
Yeniden seçim olabilir

yunanistan’da pazar günü yapılan genel seçimin ardından siyasi partiler koalisyon hükümeti kurulması için yapılan görüşmelerin son turuna girdi. merkez sağ yeni demokrasi partisi ve radikal sol syriza partilerinin koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmayınca, bu kez sıra, merkez sol parti pasok’a geldi.
genel seçimlerden üçüncü sırada çıkan pasok’un lideri evangelos venizelos’un ülkenin önde gelen partileriyle koalisyon hükümeti kurmak için görüşmelere başladı. venizelos, cuma günü ilk randevusunda muhafazakar yeni demokrasi partisi lideri antonis samaras ve demokratik sol parti lideri fotis kuvelis ile görüştü.
venizelos, samaras ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yapmazken, samaras, 'hükümet kurulması için çabaların sürdüğünü ve hala ümit bulunduğunu' söyledi. samaras, yeni bir seçimden kaçınılması için hükümetin mutlaka kurulması gerektiğini ifade ederek, partisinin bu konuda elinden geleni yaptığını belirtti.
kuvelis ise, venizelos ile yaptığı görüşme sonrası "radikal sol koalisyon syriza'nın katılımı olmadan hükümet oluşturulamaz" dedi.
demokratik sol parti lideri, parlamento grubu toplantısında yaptığı konuşmada, ülkeyi euro bölgesi'nde tutacak ancak kademeli olarak kurtarma paketi şartlarının kurtulmasını sağlayacak ve 2014'e kadar görevde olacak 'ekümenik hükümet' teklifini yineledi.
son olarak hükümeti kurma görevini üstlenen syriza lideri alexis tsipras, solcu bir hükümet kurma hayalini gerçekleştiremediğini duyurarak görevi venizelos’a devretmişti. alexis tsipras, ab ve imf’nin dayattığı kemer sıkma önlemlerini reddettiği için destek bulamadı.
koalisyon arayışı sürüyor
venizelos ise anlaşmazlıklara rağmen koalisyon arayışını sürdüreceğini belirtti. ülkenin büyük çoğunluğunun euro bölgesi'nde kalmak istediğini söyleyen venizelos, euro bölgesi'nden çıkışın ülkeye yoksulluk ve kayıp getireceğini söyledi.
merkez sol parti pasok ve merkez sağ yeni demokrasi partisi, ülkeyi euro bölgesinde tutmak için gerekli olan kemer sıkma paketine destekliyor.
ancak iki parti de pazar günü yapılan seçimlerde parlamentoda yeterli koltuk sayısına ulaşamamıştı. yeni demokrasi partisi’nin hükümet kurma çabaları ise pazartesi günü başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
yeniden seçim olabilir
halkın kemer sıkma önlemlerine karşı tepkisi ise venizelos’un koalisyon çabalarının olumsuz sonuçlanabileceği yorumlarına neden oluyor. koalisyonun bu turda da kurulamaması halinde yeni bir siyasi krizle birlikte yeniden seçime gidilmesi gündeme gelebilir.
yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemleri de beraberinde getirmişti. bunların arasında kamu sektöründe çok sayıda kişinin işine son verilmesi, emekli maaşlarında ve ücretlerde kesinti ile vergilerde artış gibi önlemler yer alıyor.
almanya maliye bakanı guido westerwelle, "almanya yunanistan'ı euro bölgesi'nde tutmak istiyor, ama yunanistan'ın kaderi şimdi kendi ellerinde" diye konuştu.
ancak euro bölgesi hükümetleri, yunanistan'ın kısa vadeli mali yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için 5,2 milyar euroluk kredi vermeyi kabul etti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar