Avrupa

Samaras görevi iade etti

Yunanistan'da, kemer sıkma önlemlerini destekleyen ve genel seçimlerde kan kaybeden merkez sağ ND'nin lideri Samaras, koalisyon kurmayı başaramadı.

Haberin Öne Çıkanları

Siyasi kriz çıkabilir

Şartlı mesajlar

Bayrağında gamalı haç

Ekonomik krizin gölgesinde seçimlere giden Yunanlıların katılımı düşük oldu. [AFP]

Paketler dizisi

ekim 2011’de prensipte üzerinde anlaşılan 130 milyar euroluk son paketten önce, mayıs 2010’da da atina’ya yönelik 110 milyar euroluk bir paket kabul edilmiş ve uygulamaya konulmuştu. son iki yıldır taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamayan atina’nın ikinci kurtarma paketindeki başarısı, izlenecek ekonomik programı hazırlayan ab komisyonu, ecb ve imf yetkilileri tarafından bile sorgulanıyor.

ağır ekonomik krizin gölgesinde seçimlere giden yunanistan'da, kemer sıkma politikalarına destek veren siyasi partilerin büyük oy kaybına uğraması sonrasında koalisyon kurma çalışmaları başladı. 

erken genel seçimlerden ilk sırada çıkarak hükümet kurma yetkisini alan yeni demokrasi partisi (nd) lideri antonis samaras, koalisyon kurmayı başaramayarak, görevi cumhurbaşkanına iade etti.
 
samaras'ın gün içinde görüştüğü seçimlerin ikincisi radikal sol koalisyon'un (syriza) lideri alexis tsipras, koalisyon teklifini reddetti. tsipras, abd ve imf'nin talepleri çerçevesinde alınan ekonomik tasarruf tedbirlerinin iptal edilmesini istedi. 
 
antonis samaras daha sonra seçimlerde ağır yenilgi alarak üçüncü parti konumuna düşen panhelenik sosyalist hareket'in (pasok) lideri evangelos venizelos ile bir araya geldi. görüşmenin ardından evangelos venizelos, samaras'a, partisinin siyasi çözüm için sorumluluk alacak bütün avrupa yanlısı güçlerle ulusal birlik hükümeti oluşturma teklifini sunduğunu kaydetti.
 
tasarruf taraftarları kan kaybetti
 
borç krizinden çıkmaya çalışan ve iflasın engellenmesi için büyük çabanın gösterildiği ülkede, kemer sıkma önlemlerine öfkeli halkın oyları, ab ve imf ile anlaşmayı reddeden partilere gitti. ilk sonuçlara göre, tasarruf yanlısı merkezdeki geleneksel iki büyük parti olan nd ve pasok'un destek kaybederken, memorandum karşıtı partilerden syriza ile bağımsız yunanlılar oylarını önceki seçimlere göre oldukça yükseltti.
 
resmi olmayan sonuçlara göre yedi partinin parlamentoya girdiği yunanistan için çoklu bir koalisyon gözüküyor. 
 
bir önceki seçimde yüzde 44’lük oy oranıyla tek başına iktidar olan pasok ağır bir yenilgi yaşayarak yüzde 14’te kaldı.. nd ise yüzde 17’lik oy oranıyla ile erken seçimlerden birinci parti çıkmıştı. ab ve imf ile anlaşmayı destekleyen destekleyen bu iki parti, birlikte 300 üyeli parlamentoda 150 sandalyeye hak kazandı.
 
sandıktan ikinci çıkan parti ise imf ve avrupa birliği'nin kemer sıkma politikalarına karşı çıkan ‘sol ittifak’ oldu.
 
sandığın sürprizi ise aşırı sağcı altın şafak partisi. yüzde 7 oy olan altın şafak, ilk kez parlamentoda temsil hakkı kazandı.
 
seçim sonuçlarıyla, hiçbir partinin tek başına hükümet kuramayacağı, koalisyon oluşturulmasında da sorunlar yaşanabileceği ortaya çıktı. ülkede partiler koalisyon hükümeti için anlaşamazsa, seçimler tekrarlanabilir.
 
pasok'u suçladı
 
seçimden yüzde 17'lik oranla birinci çıkan nd lideri antonis samaras, halkın öfkesini anladıklarını ancak yunanistan'da hükümetin kurulması için her şeyi yapacaklarını ifade etmişti.

daha önce pasok tarafından uygulamaya koyulan politikaların yunan halkının tahammül sınırına ulaştığını kaydeden samaras, bu politikaların büyümeyi sağlayacak önlemler içermediğini savundu. samaras, “yeni demokrasi ilk sırada geliyor. bu, sorumlukluklarımızı artırıyor. halkın öfkesini anlıyorum ancak partimiz yunanistan'ı hükümetsiz bırakmayacak” demişti.
 
ülkeyi altı aydır yöneten teknokratlar hükümetinin ortaklarından samaras, seçim sonrası ikinci memorandumu uygulayacaklarına dair ülkenin uluslararası kreditörleri ab ve imf'ye yazılı taahhüt vermişti.
 
zafer kutlamaları
 
seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci parti gelen memorandum karşıtı syriza taraftarları panepistimio meydanı'nda toplanarak sevinç gösterilerinde bulundu.
 
parti genel merkezinde konuşan syriza parlamento grubu başkanı alexis tsipras, “yunanistan'daki seçim sonuçları avrupa ve yunanistan'daki radikal değişim ile avrupa halkının barbar memorandum ve kurtarma paketlerini kabul etmeyeceğine dair barışcıl devrimin mesajıdır” dedi.
 
tsipras, başta almanya'da olmak üzere avrupa'daki liderlerin, bu seçim sonuçlarının tasarruf politikalarının yenilgisi olduğunu anlaması gerektiğini kaydetti.
 

Hileli göstergeler

1 şubat 1999 tarihinde kurulan euro bölgesi’nin bugün 17 üyesi bulunuyor. ancak, yıllık bütçe açığı, kamu borcu, enflasyon seviyesi, kur devalüasyonu ve uzun dönemli faiz oranları gibi makroekonomik kriterlerin sağlanmasıyla üye olunan bölgeye, yunanistan ancak 1 ocak 2001 tarihinde girmişti. daha sonra, atina’nın üyelik için ekonomik göstergeleri olduğundan farklı gösterdiği anlaşılmıştı.

bayrağında gamalı haç var
 
aşırı sağcı altın şafak partisi'nin başkanı nikos mihaloliakos, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede, yunan basınına kızgınlığını dile getirdi ve ''beni çok kızdırdınız ama sizi yendim'' dedi.
 
samaras'ı 'memorandum cuntasını devam ettiren lider' olarak niteleyen mihaloliakos, yabancılara, solcu ve göçmenlere saldırılarıyla bilinen parti üyelerini kastederek, ''bu başarıyı siyah tişörtlü delikanlılara armağan ediyorum'' diye konuştu.
 
mihaloliakos, ''her kim ülkeye ihanet ederse bizden korksun. geliyoruz, biz yunanlıyız, milliyetçiyiz ve hiç kimsenin bunu reddetmesine izin vermeyeceğiz'' ifadesini kullandı.
 
altın şafak liderinin basın toplantısı yaptığı salonda yerlerini alan parti üyeleri, mihaloliakos'u bekleyen gazetecilerden başkan içeri girdiğinde ayağa kalkmalarını istedi, basın mensupları da bunu reddederek salondan ayrıldılar. 
 
seçimlerde barajı geçerek parlamentoya girmesi ile partinin gamalı haç içeren bayrağı da parlamento girişinde dalgalanacak. bazı siyasi parti liderleri, altın şafak'ın parlamentoya girmesi durumunda yeniden seçime gidilmesini isteyeceklerini belirtmişti.
 
bağımsız yunanlılar partisi başkanı panos kammenos da memorandum ve tasarruf politikalarına imza atan pasok ve nd ile koalisyon yapmayacağını belirtti.
 
memoranduma karşı oy kullandığı için nd'den ihraç edilen kammenos, kurduğu partinin yüzde 10 civarında oy alması üzerine yaptığı değerlendirmede, parti programını milletvekillerinin önüne getireceğini ve destek isteyeceğini söyledi.
 
syriza ile koalisyon konusundaki bir soru üzerine kammenos, syriza ile ekonomik konularda aynı pozisyonda olduklarını ancak dış politika, yasadışı göç ve türkiye ile ilişkiler konusunda ayrı düşündüklerini kaydetti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;