Yunanistan Ekonomik Krizi
Atina’ya emeklilik freni
Mart ayında borçlarını ödeyemezse temerrüde düşecek Yunanistan’da liderler, troykanın emeklilik kesintisi talepleri üzerinde anlaşamadı.
Haberin Öne Çıkanları
Troyka ile yeni görüşme
Zaman daralıyor
Temerrüt riski

uluslararası para fonu (imf), avrupa birliği (ab) ve avrupa merkez bankası’ndan (ecb) oluşan ‘troyka’ ile ekonomik tedbirlere ilişkin müzakerelerini sürdüren krizdeki yunanistan’da, ulusal birlik hükümetine destek veren koalisyon ortakları, troykanın önlemlerinin biri dışında tümü hakkında ortak paydaya ulaşsa da, nihai uzlaşma sağlayamadı.
dünya piyasaları ise, sınırlı anlaşmayı bile olumlu algılayarak, sabahtan itibaren genel olarak yükseliş eğilimi sergiledi. günlerdir süren müzakerelere konu olan söz konusu tedbirler, atina’nın 130 milyar euroluk yardım paketini edinebilmesi için ön şart konumunda.
birlik hükümetinin ekonomist başbakanı lucas papademos’un hükümetine destek veren partilerin genel başkanları, yedi buçuk saat süren görüşmeleri sonrasında, sadece troykanın talep ettiği ek emeklilik ödemelerinde 150 euronun üzerinde kesintiye gidilmesi konusunda fikir birliğine varmadılar.
merkez sol panhelenik sosyalist hareket (pasok) lideri yorgo papandreu, merkez sağ yeni demokrasi partisi (nd) lideri antonis samaras ev sağ ortodoks halk partisi (laos) lideri yorgo karacaferis’i bir araya getiren toplantıda bu konuya itirazlar gelirken, karacaferis çarşamba gecesini kapsayan görüşmenin neredeyse tümünde söz konusu unsurun tartışıldığını belirtti.
yerel medya kuruluşları, parti liderlerinin sabaha karşı emeklilik maaşlarına ilişkin talebi troyka ile müzakere etmek üzere başbakanlık’tan ayrıldıklarını duyurdu.
toplantı sonrasında başbakanlık’tan yapılan açıklamada, koalisyon ortaklarının, euro bölgesi maliye bakanlarının perşembe akşamı yapacakları toplantı öncesinde anlaşmaya varması beklentisi dile getirilirken, bu amaçla görüşmelere devam edileceğini açıklandı.
temerrüde düşebilir
yunanistan’ın, ab ve imf'nin vaat ettiği 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini edinmeye hak kazanması için, bugüne kadar uygulamaya soktuğu kemer sıkma önlemlerine yenilerini eklemesi gerekiyor.
mart ayında 14,5 milyar euroluk tahvil ihracı yaparak borçlanması gereken ülkenin, bunu gerçekleştiremezse temerrüde düşmesi bekleniyor. koalisyon liderleri şu ana kadar, 2012'de kamu harcamalarını gayri safi yurt içi hasıla’nın (gsyih) yüzde 1,5'i oranında kesilmesi, rekabeti geliştirmek için maaşlarda kesintiler yapılması ve bankaların ulusallaştırmadan sermayelerinin yeniden yapılandırılması gibi konularda uzlaşmıştı.
merkel, atina'nın talepleri yerine getirmesini istiyor. [reuters]
yunan hükümeti ayrıca, mali yardım karşılığında 2015'e kadar 750 bin kamu çalışanının 150 bininin 2015 yılına kadar işten çıkarılması, 2012 için talep edilen 3,3 milyar euro tutarındaki yeni ek önlemler paketinin şartlarının yerine getirilmesi ve özel sektörde asgari ücretin yüzde 22 oranında azaltılması konularında troyka ile anlaşmaya varmıştı. masada kalan yegane konunun ek emeklilik maaşları ve ödeneklerde kesinti yapılması olduğu ifade ediliyor.
yunanistan'a ikinci yardımın verilmesi, alacağı yeni tasarruf önlemlerinin yanı sıra, finans sektörü kreditörleri ile 100 milyar euro borcunun silinmesine yönelik görüşmeleri süren tahvil takası planında (psi) anlaşılmasına da bağlı.
tahvil takası planı çerçevesinde kreditörler ellerindeki yunan tahvillerini nominal değerleri üzerinden yüzde 50 kayıpla daha uzun vadeli ve daha düşük faizli yenileri ile değiştirecek. ancak yunan hükümeti tüm borç üzerinden yüzde 70'den fazla indirim istiyor.
ekim 2011’de üzerinde anlaşılan 130 milyar euroluk paketten önce, mayıs 2010’da da atina’ya yönelik 110 milyar euroluk bir paket kabul edilerek, uygulamaya sokulmuştu.
protesto gösterileri sürüyor
kamu sektörü yönetim reformu bakanı dimitris reppas daha önce, hükümetin 15 bin kamu çalışanını işten çıkarma kararı aldığını açıklamıştı.
işten çıkarılmaların zarar yapan kamu kurumlarının iptal edilmesiyle birlikte yeni bir kanun altında yapılacağını belirten reppas, rastgele işten çıkarmalara karşı olduklarını, hedefe yeni atanacak memurların maaşlarının düşük tutulmasıyla ulaşacaklarını söylemişti.
yunanistan parlamentosu önünde dayatılan tedbirlere tepki gösterileri sürerken, çarşamba günü düzenlenen bir eylemde almanya bayrağı ateşe verildi. ülkede sendikalar da sık sık greve gitmeye de devam ediyor.
euro bölgesi, yunanistan başta olmak üzere, italya, ispanya, portekiz ve irlanda gibi üye ülkeleri yoğun olarak etkileyen borç krizinin yayılmaması için çözüm üretmeye çalışıyor.
bu çerçevede, yunanistan ekonomisini kurtarmaya yönelik kurtarma paketlerini, kemer sıkma önlemleri karşılığında uygulamaya koyma kararı alan ab liderleri, kurdukları avrupa mali istikrar fonu (efsf) çerçevesinde irlanda ve portekiz’e de fon sağlıyor.
italya da imf ve ab denetiminde, ekonomist başbakan mario monti yönetiminde tasarruf tedbirleri alıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar