Bilim-Teknoloji

Avrupa'da 'fazla hayvanlar' öldürülüyor

Avrupa'daki hayvanat bahçelerinde, her yıl aralarında zürafa, ayı ve aslanların da bulunduğu 3 ila 5 bin hayvanın öldürüldüğü açıklandı. Danimarka'da bir süre önce bir zürafanın öldürülmesi tartışmalara neden olmuştu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Avrupa'da yeni tartışma

Her yıl 5 bin hayvan ölüyor

Fazla hayvanlar öldürülüyor

2 yaşındaki zürafanın, vurulduktan sonra parçalara ayrılan etleri aslanlara dağıtıldı. [AFP]

danimarka'da 18 aylık sağlıklı bir zürafanın 'yer sıkıntısı' gerekçesiyle öldürülmesiyle ilgili tartışma, giderek büyüyor. avrupa'daki hayvanat bahçelerinde her yıl öldürülen sağlıklı hayvan sayısının 3 ile 5 bin arasında olduğunu açıkladı.

bbc radio 4'e açıklama yapan european association of  zoos and aquaria (eaza) yönetici direktörü dr. lesley dickie, her yıl avrupa genelinde '5 bin civarında sağlıklı hayvanın hayvanat bahçelerinde öldüğünü' söyledi.

kopenhag'daki hayvanat bahçesinde marius adlı 18 aylık zürafanın öldürülmesinin ardından, 2000 yılından bu yana onlarca büyük hayvanın öldürüldüğü ortaya çıktı. londra ve edinburgh'taki hayvanat bahçeleri dahil olmak üzere, 14 yılda hepsi sağlıklı 22 zebra, dört hipopotam ve iki arap antilobunun öldürüldüğü belirtildi.

dickie, almanya'nın magdeburg kentindeki hayvanat bahçesinde birkaç bakıcının 2010 yılında üç kaplan yavrusunu öldürdükleri için yargılandığı, ingiltere'nin twycross hayvanat bahçesinde ise sağlıklı hayvanların öldürülmesinin yasak olduğunu ifade etti.

genetik çeşitliliği engellemek için

dickie, öldürülenler arasında ayı, zürafa, zebra ve aslan gibi yüzlerce hayvanın olduğunu ve bazıları kayıt altına alınmayan ölümler nedeniyle gerçek sayının daha fazla olabileceğini belirtti.

hayvanat bahçelerindeki hayvan ölümlerinin büyük kısmı, yine bu kurumlar tarafından yürütülen üreme programı kapsamında gerçekleşiyor. dickie, genetik çeşitliliğe neden olacak canlıların üreme programına katkıda bulunmayacağını ve gözetim altındaki hayvan popülasyonlarının korunması için ölümlerin kaçınılmaz olabildiğini ifade etti.

eeza tarafından en sonuncusu 2007-08 dönemi için yayımlanan raporda, fazla maymun, babun ve leoparların popülasyonları için üreme sorunları oluşturabileceği belirtilmişti. eaza başkanı simon tonge, kamuya sunulacak bilgilerin güncelleneceğini belirtti.

onekind adlı hayvan örgütünün üyesi libby anderson ise 'fazla görülen' canlıların vahşi yaşamı tehdit etmediğini ve çözümün yaşadıkları çevreyle bağlantılı olarak çözülmesi gerektiğini' savundu. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;