Dünya
Avukatlara başörtüsü vizesi
Danıştay, Barolar Birliği'nin meslek kurallarında yer alan, avukatların 'başları açık' çalışmasını öngören düzenlemenin yürütmesini durdurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Oy çokluğuyla karar
Dava açılmıştı
'Serbest meslek'
türkiye barolar birliği'ne (tbb) bağlı kadın avukatlar mahkeme bünyesinde görev yaparken başlarını kapatabilecek. danıştay 8. dairesi, birliğin meslek kurallarındaki avukatların 'başları açık' çalışacaklarına ilişkin ifadenin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı.
avukat kimliğinin yenilenmesi istemiyle tbb'ye yaptığı başvuru, başörtülü fotoğraf verdiği gerekçesiyle reddedilen bir avukat, birlik meslek kurallarının 20. maddesinin iptali istemiyle danıştay nezdinde dava açmıştı.
20. maddede, ''avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar'' ibaresi yer alıyor.
davayı görüşen danıştay 8. dairesi ise perşembe günü maddedeki ‘başları açık’ ibaresinin yürütmesinin oy çokluğuyla durdurulmasına hükmetti.
'mahkeme kavramı' yorumu
dairenin gerekçesinde, 20. maddede belirtilen mahkeme kavramından, göreve bağlı işlerin yapıldığı mahkeme kalemi, icra müdürlükleri, cumhuriyet savcılıkları gibi tüm resmi kurum ve kuruluşlarının anlaşılması gerektiği belirtildi.
gerekçede dava konusu madde ile avukatlık mesleğinin bir serbest meslek olduğu göz önüne alınmaksızın, yürütülen hizmetin kamu hizmeti olduğundan bahisle kamu görevlilerinin uymakla yükümlü olduğu kurallara benzer nitelikte bir uygulama yapıldığı ifade edildi.
metinde bu bağlamda şu ifadelere yer varildi: ''bu bakımdan mesleğin kendine özgü kuralları bulunduğundan avukatlık mesleği anayasada yapılan kamu görevlisi tanımı içinde de değerlendirilmemektedir. aksine bir yaklaşımla, sadece yürütülen hizmetin kamu hizmeti olmasından hareketle kamu görevlilerinin tabi olduğu kurallara tabi kılınması mesleğin niteliği ve gerekleriyle örtüşmeyecektir.''
uluslararası sözleşmelere atıf
kararda, ifadenin, anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan çalışma ve hak özgürlüğü ile din ve vicdan özgürlüğüne bağlantılı ihlal sonucu doğuracağının açık olduğu da belirtildi.
gerekçede, ''temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca anayasa'nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. bu sınırlamalar, anayasa'nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz'' denildi.
bu çerçevede, avrupa insan hakları sözleşmesi'nin 9. maddesi ile birleşmiş milletler medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşme'nin 18. maddesine atıf yapıldı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar