İşgalin ardından Irak
Bağdat sokaklarının nabzı
Irak’ta 22 yıl sonra toplanacak Arap Birliği başkentte yaşayanları ikiye böldü. Bir tarafta güvenlik önlemleri ve yoğun trafikten bunalanlar, diğer tarafta ise yeni bir sayfa açılmasını umanlar.
Haberin Öne Çıkanları
Güvenlik arttı
'Sonuç vermiyor'
'Irak zorluklara hazır'

irak'ın başkenti bağdat'ta, gündemin ilk sırasında arap birliği zirvesi yer alıyor. nereye giderseniz gidin, sokakta, kafede, lokanta veya başka bir mekanda insanlar zirveden başka bir şey konuşmuyor.
suriye'deki şiddet olaylarının ele alınacağı zirvenin bağdat'ta yapılması sıradan iraklıların zihnine sıkı güvenlik önlemlerini, trafik yoğunluğunu, gıda ve diğer maddelerdeki fiyat artışını beraberinde getiriyor.
ne var ki, zirve iraklıların çoğunluğu için istisnai bir olay. zira, ülkeleri bu önemli siyasi organizasyona daha önce ilki 1978’de ve ikincisi irak’ın kuveyt’i işgalinden birkaç ay önce, 1990’da olmak üzere sadece iki defa kucak açtı.
al jazeera, başkent bağdat sokaklarında dolaştı ve iraklıların görüşlerini aldı. verilen tepkiler birbirinden hayli farklı.
bazıları zirveye ilgisiz, iraklılara veya araplara bir şey getirmeyecek olması sebebiyle güvenmiyor. bir kısmı da, geçmiş günlerde zirveden dolayı yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle şikayetçiler.
bir başka kesim, zirvenin bağdat’ta yapılmasını irak’ın kredisine ve arap dünyasına dönüşüne ilave değer katacağı için olumlu karşılıyor.
'hayat felç oldu'
ev hanımı suad eş şemsi, "söylenecek hiçbir şey yok. sadece toplantılar, hiçbir somut sonuç vermiyor ve zirveye harcanan paralar vatandaşa hizmet için harcanabilir" diye özetliyor zirveyle ilgili fikirlerini.
insan hakları aktivisti ragd es süheyl de zirveyle ilgili aynı karamsarlığa sahip. zirvenin 'sıkıntı' sözcüğüyle eş anlamlı olduğunu belirten süheyl, zirvenin irak’taki galjkünlük hayatın akışını felç ettiğini ifade ediyor ve "zirve yüzünden bir haftadan fazladır hayat durmuş durumda. kendi kendime 'ücretli işçilerin günahı ne?' diye soruyorum. ailesine bir lokma ekmeği nasıl götürecek" diyor.
süheyl'e göre zirvenin bedelini halk ödüyor, "bizler ev hapsiyle hüküm giymiş gibiyiz. ayrıca güvenlik şartları kötü ve trafik felç" ifadesini kullanıyor.
arap birliği zirvesine harcanan paraların iraklılar için kullanılabileceğini düşünen aktivist süheyl, yönetimle halkın önceliklerinin farklı olduğunu söylüyor.
irak için 'fırsat'
serbest meslek sahibi amr kays el ubeydi ise süheyl’e katılmıyor. zirveyi arap dünyasından yirmi iki yıllık bir kopuşun ardından ülkesi için kazanım olarak gören ubeydi, ülkesinin yeniden arap birliği zirvesine ev sahipliği yapması için her türlü sıkıntıya katlanmaya hazır.
üniversitede öğretim görevlisi saad ahmed de zirveyi olumlu bulanlardan. ahmed, toplantının özellikle arap baharı sonrası yapılması nedeniyle arapları barıştırmasına zemin hazırlamasını umuyor. ahmed'e göre ayrıca, zirve arapların iraklıları ve sıkıntılarını dinlemeleri ve yeni sayfa bir açılması için fırsat.
şair necat abdullah da benzer temennileri dile getiriyor. iraklıların toplantı sonrasına umutla baktığını vurgulayan abdullah, bağdat zirvesini söylemlerin tekrarından ibaret olan öncekilerin aksine, arap baharı'nın ardından gerçekleşmesi açısından tarihi bir önemde görüyor.
bağdat üniversitesi'nde siyasal bilimler öğretim görevlisi ihsan eş semri ise, yol açtığı onca sıkıntıya rağmen irak’ın araplara dönüşüne hazır olduğunu belirtiyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar