İşgalin ardından Irak

'Haşimi'yi teslim etmeyeceğiz'

Kuzey Irak'taki özerk yönetimin başkanı Barzani, cumhurbaşkanı yardımcısını iade etmemeleri kararını 'Kürt ahlakı' ile gerekçelendirdi.

Haberin Öne Çıkanları

'Ahlak'lı gerekçe

Mesajını yineledi

Gerginlik arttı

Barzani "Haşimi suçluysa niçin Kürdistan hükümetinden dışarıya kaçışına destek olmasını istiyorlar" dedi. [Reuters]

kürt yönetimi için 'sıkıntı kaynağı' oluşturmadığı müddetçe kuzey irak'ta kalacağını söyleyen cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi'ye kürt özerk bölgesi başkanı mesud barzani'den destek geldi. barzani, hükümetinin irak cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi’yi bağdat’a teslim etmeyeceğini belirtti. haşimi ise irak’ta kalacağını ve ülkeden sadece geçici olarak ayrılabileceğini yineledi. 

kürdistan demokrat partisi'nde konuşma yapan barzani, "irak kürdistan’ı haşimi’yi teslim etmeyecektir. çünkü kürt ahlakı bize bunu yapma izni vermez" dedi. kendilerine haşimi’nin irak dışına kaçışını kolaylaştırma önerisini sunulduğunu söyleyen barzani "cevabımız kaçakçılarla çalışmayacağımız ve bunu kabul etmeyeceğimiz şeklinde oldu" diye konuştu. 

barzani, "haşimi ülkeden ayrılmak istiyorsa buna imkan verilmeli. haşimi hükümetin dediği kadar suçluysa niçin kürdistan hükümetinden dışarıya kaçışına destek olmasını istiyorlar" diye ekledi. 

haşimi: irak’ta kalacağım

haşimi ise perşembe günü yaptığı açıklamada, irak topraklarından ayrılmayacağını ve ancak ihtiyaç duyulduğunda ülkeden ayrılacağını belirtti. kürt yönetimine şükran duyduğunu söyleyen haşimi, üzerindeki felaketler ne kadar artarsa atsın irak topraklarında kalacağı ve ihtiyaç duyulması halinde geçici olarak ayrılabileceği konusunda güvence vermek istediğini belirtti.

çözümün; zulmün, yolsuzluk ve fakirliğin durdurulması olduğunu söyleyen haşimi, "sabırlı halkımızın milyonlarca evladının maruz kaldığı zulmün ulusal sembolü olması sonrası sorun irak topraklarını terk etmem değil" diye konuştu. 

haşimi kendisine yöneltilen suçlamaların siyasi olduğunu, mahkemelerin taraflı olması sebebiyle bu suçlamalarla mücadele etmek için bağdat’a dönmeyeceğini belirtti ve kerkük’te mahkeme karşısına çıkma teklifinde bulundu.

haşimi, merkezi hükümetin kendisini suikast timlerini yönetmekle suçlaması ve hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının ardından aralık ayından itiraben irak'ın kuzeyindeki kürt özerk bölgesi'ne sığındı. bu durum, toprak ve petrol konusunda çekişen bağdat ile kürtler arasındaki ilişkilerde daha fazla gerginliğe sebep oldu.

irak içişleri bakanlığı, kürt yetkililerden haşimi’nin bağdat’ta yargılanması için teslim etmelerini resmen istediklerini  ifade etmişti. özerk yönetimin içişleri bakan yardımcısı celal kerim ise perşembe günü yaptığı açıklamada, kendilerine henüz böyle bir talebin ulaşmadığını belirtmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;