Türkiye

Bahçeli için komisyon kuruluyor

Başbakan Erdoğan, MHP liderinin 'Anasol-M' koalisyonu dönemindeki faaliyetleriyle ilgili araştırma komisyonu oluşturulacağını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Dokunulmazlık tartışması

'246 katrilyon TL kayıp'

'Komisyon inceleyecek'

Bahçeli hakkındaki ilk dokunulmazlık dosyası 11 Nisan'da TBMM'ye sunulmuştu. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan, muhalefet partisi mhp'nin 1999 yılında dsp ve anap ile kurduğu hükümetin icraatlerinin kurulacak bir tbmm araştırma komisyonu tarafından inceleneceğini söyledi. 

resmi moğolistan ziyaretinin ardından, türkiye'ye dönüşü sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan erdoğan, 'anasol-m' olarak anılan hükümetin görev döneminde batan bankaların, faizi ile birlikte 246 katrilyon tl (bugünün birimi ile 246 milyar tl) kayba neden olduğunu söyledi. 

başbakan, ak parti hükümeti olarak, mhp lideri devlet bahçeli’nin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda yaptığı iddialı açıklamalar üzerine harekete geçmeye karar verdiklerini belirtti. erdoğan, "bu bankaların 111 katrilyon kaybı var. faiziyle beraber 246 katrilyonu buluyor. geç onu, geliyoruz zorunlu tasarrufa. 3,5 yıl onların iktidarı dönemi, daha gerisi de var. 13.5 katrilyon da oradan var. key’e geliyoruz, 3,5 katrilyon tamamen bunların dönemine ait.  bütün bunlardan sarfı nazar ediyor, benim dönemde yok diyor. kim bilir daha neler çıkacak?” diye konuştu.

ansol-m koalisyon hükümeti, 28 mayıs 1999 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı süleyman demirel tarafından onaylanmış ve 9 haziran 1999 tarihinde tbmm'den güvenoyu aldı. hükümetin iktidarda olduğu dönemde yaşanan kasım 2000 ve şubat 2001 krizleri sonucu türkiye’de devredilen, birleştirilen ve kapanan bankaların sayısı 24'e ulaştı, 50 bine yakın sektör çalışanı ise işten çıkarıldı.
 
iki kriz sırasında da, ülkedeki ekonomik ve/veya siyasal gelişmeler sonucu yabancı finans yatırımcıları ülkeden hızla kaçtı ve faizlerin astronomik seviyelere çıkmasına sebep oldu. bu dönemlerde devlet, söz konusu fahiş faiz oranları üzerinden borçlandı. ak parti hükümetinin rakamlarına göre, 2001 krizinin oluşturduğu açığı kapatmak için devlet 2010 yılına gelindiğinde toplam 251 milyar 563 milyon tl ödemişti.
 
bahçeli'den çağrı
 
bahçeli hakkındaki ilk dokunulmazlık dosyası 11 nisan'da tbmm'ye sunulmuştu.

fezleke, mhp liderinin 2011 seçimlerinden önce istanbul'un zeytinburnu ilçesinde yaptığı bir konuşmayla ilgili. söz konusu yıl düzenlenen genel seçimlerden önce, mhp’li bazı parti yöneticilerinin uygunsuz görüntüleri bir internet sitesinde yayınlanmış, bahçeli de konuşmasında, olayın eski bir akp yöneticisinin komplosu olduğunu iddia etmişti. 
 
bahçeli, fezlekenin meclise sunulmasının ardından, 51 mhp’li milletvekilinden kendisinin dokunulmazlığının kaldırılması için oy vermelerini istemişti.
 
akp hükümetinin pkk'nın silah bırakması için başlattığı açılım sürecinde sert sözlerle iktidarı eleştiren mhp, çeşitli kentlerde mitingler düzenleyerek girişime karşı tepkisini dile getirmişti.
 
bahçeli'nin bursa mitingi sırasında, "vur de vuralım, öl de ölelim" sloganı atan mhp destekçilerine, "onunda zamanı gelecek" yanıtını vermesi erdoğan'dan tepki almıştı. erdoğan, bahçeli'ye karşı, "bu ülkenin huzur içinde yaşamaya ihtiyacı varken, sen ölmenin, vurmanın hesabını yapıyorsun" diye konuşmuştu. 

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

çözüm süreci
 
yeni süreç çerçevesinde, milli istihbarat teşkilatı (mit), bursa'daki imralı adası'nda ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan pkk lideri abdullah öcalan'la görüşmeler yapmaya başlamıştı. girişim, 2012 yılının son günlerinde erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.
 
2013'ün başından beri, bdp'li ve bağımsız milletvekillerinden oluşan dört ayrı heyet, imralı adası'na giderek pkk lideri abdullah öcalan ile görüştü.
 
heyetler, çözüm yönündeki yol haritasını içeren mektupları pkk'nın kuzey irak ve avrupa kanatlarına, bunlara cevaben yazılan mektupları da adalet bakanlığı üzerinden öcalan'a ulaştırmışlardı.
 
öcalan ise 21 mart'ta diyarbakır'daki nevruz kutlamalarında okunan mektubuyla pkk'ya silahlı mücadeleye son verme ve süreç çerçevesinde sınır dışına çekilme çağrısı yapmıştı. söz konusu aşamanın nasıl hayata geçirileceği, son günlerde türkiye’deki ana gündem maddelerinden biri.
 
bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş, pkk'lıların ülke dışına çekilme sürecine ilişkin olarak öcalan tarafından yazılan son mektuba kandil'den verilen cevabın, kısa süre içinde adalet bakanlığı'na ulaştırılacağını söylemişti.
 
kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;