Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de beş doktor hapiste

Temyiz Mahkemesi'nin, gösterilere katıldıkları gerekçesiyle cezalarını onadığı sağlık görevlileri, beş yıla kadar cezaevinde yatacak.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Tutuklandılar

Kral affedebilir

İki sanık firari

Tecrübeli bir cerrah olan Doktor Ali El Ekri, beş yıllık hapis cezasının onanmasının ardından tutuklandı. [Reuters]

bahreyn’de yüksek mahkeme, geçen yıl yönetim karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle dokuz sağlık görevlisine verilen hapis cezalarını onadı. mahkemenin kararı sonrası, görevlilerden beşi tutuklanarak cezaevine kondu. 

salı sabahı cezaevine giren ve bir devlet hastanesinde çalışan görevliler, eylül 2011’den sonra tutuksuz yargılanmışlar ve üç ay önce bir ay ila beş yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmışlardı. gıyaben yargılanan iki firari sağlık görevlisi de 15 yıl hapse mahkum edilmişti.   

aralarında tecrübeli cerrah ali el ekri’nin de bulunduğu başkent manama’daki selmaniye hastanesi’nde çalışan 20 sağlık görevlisi geçen yıl protestolara katıldıkları ve bu gösterilerde çıkan olaylarda yaralanan bazı muhalifleri tedavi ettikleri gerekçesiyle önce askeri mahkemeye çıkarılmıştı. ancak uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkileri üzerine, dava sivil mahkemeye taşınmıştı. 
 
bahreyn'nin resmi haber ajansının verdiği bilgiye göre, pazartesi günü sanıklar hakkındaki kararları inceleyen yüksek mahkeme, verilen cezalara itirazları reddetti. sağlık çalışanları hakkındaki silah bulundurma ve hastaneyi işgal etme gibi iddialar ise düşürüldü. 
 
'karar siyasi'
 
tutuklanmadan önce al jazeera’ya açıklama yapan doktor el ekri, adil bir şekilde yargılanmadıklarını ve kararın siyasi olduğunu söyledi. el ekri, “hükümet bizi muhalefetle pazarlıkta koz olarak kullanmak istiyor” dedi.
 
sanıklar hakkında onaylanan cezalar yargının nihai kararı anlamına geliyor ancak yasalara göre kral'ın af yetkisi bulunuyor. 
 
geçen yıl oluşturulan bahreyn bağımsız soruşturma komisyonu, sağlık görevlilerinin tutuklu kaldıkları süre boyunca işkenceye maruz kaldıklarını tespit etmişti. birleşmiş milletler (bm) başta olmak üzere, uluslararası örgütler başından beri sağlık çalışanları hakkındaki iddiaların çok ağır olduğunu savunuyor ve bahreyn yönetimini baskıcı uygulamaları nedeniyle eleştiriyordu.
 
bahreyn'deki yönetim karşıtı gösterilerle ilgili açılan davalar çerçevesinde aralarında insan hakları savunucusu abdulhadi el havace'nin de bulunduğu bazı muhalif liderler de ömür boyu hapse mahkum edilmişti.
 
sünni el halife ailesi, yüzde 70’ini şiilerin oluşturduğu ve abd’nin 5. filosu'nun bulunduğu körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor. 
 
2011 yılının şubat ayında başlayan monarşi karşıtı ayaklanmaya, bahreyn güvenlik güçlerinin yanı sıra suudi arabistan ve katar gibi diğer körfez ülkelerinin desteğiyle müdahale edilmişti.  
 
insan hakları örgütleri ayaklanma boyunca çıkan olaylarda 40’tan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, yüzlerce kişinin de tutuklandığını belirtiyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;