Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de on binler yürüdü

Hükümetin uzun bir aradan sonra izin verdiği gösteriye katılanlar siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

3 km kortej

Haziranda yasaklandı

Olaysız bitti

Göstericiler geçen mayıs ayında tutuklanan ülkenin önde gelen insan hakları eylemcisi Nebil Recep'in posterlerini taşıdı. [AFP]

bahreyn’de on binlerce muhalif haziran ayından bu yana ilk defa hükümet tarafından izin verilen bir gösteride bir araya geldi.

başkent manama’da yaklaşık üç kilometrelik bir kortej oluşturan göstericiler hükümeti protesto etti ve tutuklu bulunan muhaliflerin serbest bırakılmasını istedi. 
 
göstericiler bahreyn bayrakları ve ülkedeki şii muhalefetin sembol ismi haline gelen cezaevindeki nebil recep’in posterlerini taşıdı. 
 
bahreyn insan hakları merkezi’nin başkanı olan recep, güvenlik güçlerinin kötü muamele ve işkencelerine dikkat çekmek için yaptığı çalışmalarla tanınıyor. bazı uluslararası insan hakları örgütlerine de üye olan recep geçtiğimiz mayıs ayında tutuklanmış ve yasadılı gösterilere katılmak suçundan üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 
 
ülkedeki en büyük siyasi yapılanma olan el vefak’ın öncülük ettiği ve ‘demokratik özgürlük’ çağrısıyla gerçekleşen gösteride tutuklumalar protesto edildi. içişleri bakanlığı haziran ayında el vefak’ın düzenlediği gösterilere katılımı yasaklamıştı. o zamandan bu yana protestolar ancak küçük kasaba ve köylerde gerçekleşiyordu.
 
al jazeera’ye açıklama yapan bahreynli gazeteci reem halife, gösteriye büyük katılımın olduğunu, özellikle şii nüfusun yönetimin baskısına sessiz kalmadığın belirtti. halife, ülkenin dört bir yanında her geçen gün tansiyonun daha da yükseldiğini ifade etti. başkentteki gösteri olaysız sona erdi.
 
'baskıcı imajdan rahatsızlar'
 
bahreyn hükümeti ülkedeki muhalifleri mezhepçilikle suçluyor.  bunu reddeden muhalifler bahreyn’de yönetimi elinde bulunduran sünni kraliyet ailesinin, şiilere karşı ayrımcılık yaptığını savunuyor. 
 
insan hakları izleme örgütü’nün ortadoğu biriminden joe stork, al jazeera’ye verdiği röportajda, körfez ülkesinin insan hakları karnesinin bir hayli kötü olduğunu belirterek, bunun ülkenin imajına büyük zarar verdiğini söyledi. 
 
stork’a ülkenin uluslararası imajını önemseyen bazı hükümet üyelerinin de bu durumdan rahatsız olduğunu, bahreyn’in son yıllarda ‘hiçbir barışçıl gösteriye izin vermeyen baskıcı bir rejim’ olarak algılandığının farkında olduklarını dile getirdi.
 
sünni el halife ailesi, yüzde 70’ini şiilerin oluşturduğu, abd’nin stratejik üssünün bulunduğu körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
 
2011 yılının şubat ayında başlayan monarşi karşıtı ayaklanmaya, bahreyn güvenlik güçlerinin yanı sıra suudi arabistan ve katar gibi diğer körfez ülkelerinin desteğiyle müdahale edilmişti.  
 
insan hakları örgütleri ayaklanma boyunca çıkan olaylarda 40’tan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, yüzlerce kişinin de tutuklandığını belirtiyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;