Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de polislere soruşturma

Kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmakla' suçlanıyor.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Şikayetçi sağlıkçılar

Komisyon yürüttü

Talepler cevapsız

Polislere yönelik suçlama, geçen yıl kurulan bağımsız komisyonun yürüttüğü soruşturma sonucunda yapıldı. [Reuters/Arşiv]

Şiilerin sorunları

çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayalkırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor.

bahreyn'de geçen yıl baş gösteren ayaklanmada muhaliflere 'kötü davranan' güvenlik görevlilileri hakkında soruşturma başlatıldı. suçlama, geçen yıl kurulan bağımsız komisyon tarafından yürütülen soruşturma sonucunda yapıldı.

polislerin kimliği hakkında bilgi vermekten kaçınan bahreyn başsavcılığı özel soruşturma birimi başkanı navaf abdullah hamza, suçlamanın salmaniya tıp merkezi çalışanları tarafından yapıldığını açıkladı. 

ancak, sağlık çalışanlarının durumu ile ilgili tartışmalar sürüyor. kötü muammele gördüklerini açıklayan doktorlara karşılık; bir grup ise sağlık çalışanlarının muhaliflerin yanında taraf olarak yönetimi devirme niyetinde olduğunu savunuyor.

doktorlar ise hastaları iyileştirerek yalnızca görevlerini yaptıklarını söylüyor. 

ülke çapında şimdiye kadar 20 sağlık personeli 5 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

çeşitli uluslararası insan hakları grupları ile yerel sağlık örgütleri olanlara tepkili. gruplar, hüküm giyenlerin sivil bir mahkemede yeniden yargılanması gerektiğini dile getiriyor. 

talepler karşılanmıyor

ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada en az 50 kişi hayatını kaybetti. isyan, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırıldı.

ancak küçük çaplı gösteriler devam ettiği ülkede,  protestocuların tepkilerinin ortak hedefi ise sünni el halife ailesi.

el halife, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.

çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayal kırıklığı içinde.

bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını dile getiriyor.

şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre, riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.

hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;