Bahreyn'de isyan
Bahreyn'de Formula 1 çatışması
Şii mahallelerinde artan güvenlik önlemleri, protestoları durdurmuyor. Etkinliğin antrenman turları yapılırken gösterilere şiddet karıştı.
Haberin Öne Çıkanları
Önlemler yetmedi
Gazlı müdahale
Rejime karşılar

bahreyn'de hükümetin desteklediği ve sabah saatlerinde antreman turları başlayan formula 1 grand prix'sine yönelik tepki büyüyor. ülke çapında artırılan güvenlik önlemleri, hükümeti hedef alan protestoları durdurmadı.
görgü tanıkları, gece boyunca eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığını aktardı. polis, eylemcilere gözyaşartıcı gaz ve ses bombasıyla müdahalede bulundu. güvenlik yetkilisi tarık el hasan ise, bazı protestocuların polislere taş ve sopa gibi cisimler fırlattığını belirtti.
başkent manama ve çevre bölgelerde düzenlenen gösteriler, protestocular, bir süredir açlık grevi yapan tutuklu aktivist abdulhadi el havaca'nın pankartlarını taşıyarak 'rejim değişsin' sloganları attı.
manama'dan bildiren al jazeera muhabiri, 'protestocuların dünyaya yarışın yapılmasının ülkelerinde hoş karşılanmadığını' anlatmayı hedeflediklerini bildirdi.
reform sözü verildi
muhalifler, geçen yılki ayaklanmalar sırasında hükümet birliklerinin olaylara müdahalesini araştıran ulusal konsey’in geçtiğimiz günlerde yaptığı reform önerilerinin de dikkate alınmasını talep ediyor.
bahreyn kralı şeyh hamad bin isa el halife, siyasi reformlar konusunda harekete geçeceğini 20 mart’ta duyurmuştu.
önerilen reformların hayata geçmesinin önemli bir değişim getireceğini aktaran el halife, değişikliklerin güvenlik, hukuk, medya ve eğitim alanlarını kapsadığını belirtmişti.
geçen yıl kasım ayında bahreyn’deki olayları inceleyen bağımsız bir komisyon, güvenlik güçlerini yoğun işkence ve keyfi tutuklamalar nedeniyle eleştirmişti. komisyon, ülkenin insan hakları sicilini iyileştirmek için salı günü bir dizi reform önerisi sunmuştu.
sünni azınlık yönetiyor
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayalkırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor.
şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.
hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar