Bahreyn'de isyan
'Bahreyn'de ihlaller sürüyor'
Uluslararası Af Örgütü, reform vaatlerine rağmen yönetimin ülkede işkence ve orantısız güç kullanımına devam ettiğini duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Şiilere ayrımcılık
Tutuklular bırakılsın
İsyan bastırıldı

uluslararası af örgütü, reform vaatlerine rağmen, bahreyn yönetiminin vatandaşlarına karşı insan hakları ihllallerini sürdürdüğünü açıkladı.
örgütün irlanda şubesi direktörü colm o’gorman, ülkeden işkence ve orantısız güç kullanımının sürdüğüne dair raporların gelmeye devam ettiğini duyurdu.
o’gorman, insan hakları ihlallerine imza atan üst düzey komutanların yargılanması, tutukluların salıverilmesi ve hükümetin şiilere ayrımcılık yapan politikalardan vazgeçmesini talep etti.
raporda, geçtiğimiz yıl kasım ayında yayınlanan raporun ardından ülkede küçük çaplı reformların gerçekleştirildiği kaydedilirken, hükümetin genel tavrının yetersiz olduğu ifade edildi.
örgüt, eylemcilerin şiddeti karışmadığı halde, hükümet karşıtı faaliyetlerden dolayı askeri mahkemelerde yargılandığını ve uzun süre gözaltında tutulduğunu belirtti.
isyan bastırıldı
ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanma, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırılmış, gösterilerin merkezi haline gelen inci meydanı da protestoculardan tamamen arındırılmıştı.
ancak ülke genelinde, özellikle başkent civarındaki köylerde küçük çaplı gösteriler devam etmiş, gösteriler ayaklanmaların yıldönümünde şiddetlenmişti.
bağımsız komisyonun raporuna göre, bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında onlarca kişi hayatını kaybetti.
sünni azınlık yönetiyor
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.
çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayal kırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını dile getiriyor.
şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre, riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.
hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar