Bahreyn'de isyan
Bahreyn'de ilk adım atıldı
Muhalefet ve hükümet temsilcileri arasında son 1,5 yılda gerçekleşen ilk görüşme olumlu geçti. Taraflar, haftada iki kez toplanma kararı aldı.
Haberin Öne Çıkanları
Olumlu geçti
1,5 yıl görüşülmedi
Sünniler yönetiyor

sünni kraliyet rejimine karşı ayaklanan şii nüfusun gösterilerini yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü bahreyn'de, hükümetle muhalefet 1,5 yıl sonra ilk kez masaya oturdu. taraflar pazar günü başkent manamah'ta bir araya geldi.
muhalefet kanadı, ülkenin en büyük iktidar karşıtı vefak grubu, hükümet ise ulusal birlik buluşması ile selefileri temsil eden asala grubu tarafından temsil edildi.
ulusal birlik buluşması sözcüsü isa abdulrahman, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, ilk görüşmede, taraflar haftada iki kez bir araya gelmek konusunda mutabakata vardı" açıklamasını yaptı.
görüşmelerin pazar ve çarşamba günleri gerçekleşeceğini söyleyen, abdulrahman, öncelikli amacın taraflar arasında yeniden güvene dayalı bir ilişki kurmak olduğunu ifade etti.
görüşmeyi hükümet organize etse de, bakanlar süreçte doğrudan yer almadı.
temaslar, 18 ay içerisinde ilk olduğu gerekçesiyle büyük önem taşıyor. bir önceki görüşmeler, 2011 yılı temmuz ayında gerçekleşmiş, bir çok grubun boykot ettiği görüşmeye vefak grubu da gönülsüz olarak katılmış ancak süreçte çözüme gidilememişti.
son olarak, bahreyn kralı hamad bin isa al halife kısa bir süre önce, hükümetin diyalog sürecine etkin bir katılım göstereceğini ve alınacak kararları derhal uygulamaya koyacağı sözü vermişti.
bahreyn'de 14 şubat 2011'den beri protesto gösterileri düzenleniyor. bahreyn'in üçte ikisi şii olmasına rağmen ülkeyi yöneten grup sünnilerden oluşuyor. abd deniz kuvvetleri 5. filosu bu ülkede bulunuyor.
sünniler yönetiyor
ülkedeki monarşi karşıtı ayaklanmada en az 50 kişi hayatını kaybetti. isyan, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan, katar ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle bastırıldı.
ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatılmıştı. ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor.
hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor.
şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar