Bahreyn'de isyan

'Bahreyn'de işkence yapıldı'

Ülkedeki reform yanlısı gösteriler sırasında yaşananları araştıran bağımsız komisyon, güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanma ve işkence yollarına başvurduğunu açıkladı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

'Yetkililer suçlanmayacak'

Şii köyünde çatışma

Gazetecilere izin verildi

Ali Al Bahad’ın başkentin güneyindeki Sitra köyünde yapılan cenaze töreni sırasında polis kalabalığa gözyaşartıcı gazla müdahale etti. [Reuters]

bahreyn’de kral hamad bin isa el halife'nin oluşturduğu araştırma komisyonunun başkanı mahmud şerif bassinu, şubat ve mart aylarında ülkede çıkan olaylara ilişkin insan hakları raporunun ilk ayrıntılarını duyurdu.  

bassinu, söz konusu dönemde güvenlik güçlerinin, reform yanlısı şii göstericilere karşı aşırı güç kullandığını ve işkence yaptığını belirtti. beş bin kişiyle konuşularak hazırlanan araştırmaya ilişkin ilk açıklama, metnin bahreyn yönetimine yönelik sert eleştiriler içereceğine işaret ediyor.
 
bahreyn yönetimi ise, rapora ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun eleştirilerini 'kabul ettiğini' belirtti.   
 
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, amerika birleşik devletleri (abd) askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor. bahreyn’de şiilerin öncülüğündeki gruplar, şubat ayından beri birçok kez daha fazla özgürlük için yönetime baskı amaçlı gösteriler düzenlemişti. 
 
gösteriler sürüyor
 
öte yandan, ülkeden yine çatışma haberleri geliyor. başkent manama’ya 30 kilometre mesafedeki a’ali’de polis, aracıyla bir sürücünün yoldan çıkmasına ve bir eve çarparak ölmesine neden oldu. bunun üzerine başlayan protesto gösterilerinde çatışmalar yaşandı. bölgede bulunan al jazeera muhabiri gregg carlstrom, polisin göstericilere gözyaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale ettiğini ve bir seyyar hastaneyi kullanılamaz hale getirdiğini kaydetti. 
 
muhalifler, komisyonun raporunun açıklanması öncesinde protesto gösterileri düzenlenmesi için çağrıda bulunmuştu. birçok muhalif, raporun yetkilileri suçlamayacağı ve hükümetin konunun üzerine özenle gitmediği görüşünde. muhalifler, ülkede genel af ilan edilmediği sürece uzlaşma sağlanamayacağını söylüyor.
 

Silah satışı ertelendi

amerika birleşik devletleri (abd), bahreyn’e  53 milyon dolarlık silah satışını rapor yayınlanana kadar erteledi. abd, af örgütü’ne göre bahreyn’in en önemli silah sağlayıcısı, abd’nin bahreyn’de  bir de havaüssü bulunuyor.

körfez ülkesi bahreyn’de bu yıl yaşanan iktidar karşıtı ayaklanmalar sırasında en az 35 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve gözaltına alınmıştı.
 
cumartesi günü 16 yaşında bir gencin polis aracının altında kalarak öldüğü ülkede, muhalifler yeniden sokaklara çıkmıştı.
 
ali al bahad’ın başkentin güneyindeki sitra köyünde yapılan cenaze töreni sırasında polis kalabalığa gözyaşartıcı gazla müdahale etmişti. göstericiler, polisin geçtiği yollara barikatlar kurdu, taş ve moloytof kokteyliyle polise karşılık vermişti. bahreyn içişleri bakanı ise yaptığı açıklamada al bahad’ın ölümünün kaza olduğunu söyledi.
 
bahreyn hükümeti rapor ile birlikte sarsılan imajını düzeltmek istiyor. aylarca süren kısıtlamaların ardından pazartesi günü yabancı gazetecilerin ülkeye girmesine izin veren yönetim, işkence ve kötü muameleye girecek uygulamaların yasa dışı olacağını ve bu tür suçlar işleyenlere yönelik cezaların artırılacağını açıklamıştı.
 
ülkede insan hakları eylemcilerinin oluşturduğu bir komisyon ise salı günü kendi yaptığı araştırmanın sonucunu açıkladı. raporda şubat ve mart ayında yaşanan olaylarda bin 300’den falza işkence sayılabilecek olaydan 300’ünün kesin olarak işkence olarak değerlendirilebileceği kaydedildi. rapor, aynı yerlerde aynı araçlarla aynı kişiler tarafından yapılan bu eylemlerin sistematik olduğunu savundu.
 
rapora güvenmiyorlar
 
bahreyn'de birçok kesim, yönetimin kurduğu komisyona şüphe ile bakıyor.
 
insan hakları eylemcisi yusuf el muhafdah raporun güven uyandırmadığını söyleyerek, "bahreyn’de insanlar bassiuni ve komisyonuyla ilgili hayal kırıklığına uğramış durumda” dedi.
 
bahreyn’in ana muhalefet partisi el-vefak, eski bir parlamento üyesi ali el asvad ise raporun insan hakları ihlallerini doğru şekilde değerlendireceğine güvendiğini belirtse de, bunun siyasi bir uzlaşıyı sağlayacağına inancı olmadığını kaydetmişti.
 
hükümet,  raporun muhalif partileri yeniden siyaset arenasına çekmesini umuyor. el-vefak partisi'nin parlamentoda yer alan 18 üyesi bu yıl gerçekleşen protesto gösterileri sırasında istifa etmişti.  
 
rapor, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından da yakından incelenecek. bazı örgütler bu hafta bahreyn’e gözlemci gönderdi.
 
uluslararası af örgütü’nden ülkeye giden gözlemci said bumeduha, işkence ve ölümlerden sorumlu olanların adalet karşısına çıkarılması konusunun takipçisi olacaklarını söyledi.   
 
bahreyn’de şubat ayında reform isteğiyle başlayan iktidar karşıtı ayaklanmalar polisin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. güvenlik güçleri gerçek mermilerle göstericilerin üzerine ateş açarak meydanları boşaltmaya çalışmıştı.
 
muhalifler ise istekleri konusunda uzlaşmayı başaramıyor. bazıları anayasal monarşi isterken bazılarıysa monarşinin tamamen sona ermesini istiyor. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;