Bahreyn'de isyan
Bahreyn’de muhalifler yine sokaklarda
Bağımsız insan hakları raporunda ‘işkence’ ile suçlanan yönetimin sorumluluğu kabul etmesi, ülkede protesto gösterilerinin sona ermesi için yeterli olmadı.
Haberin Öne Çıkanları
Binlerce kişi katıldı
Çatışma çıktı
Clinton uyardı

bahreyn’de kral hamad bin isa el halife'nin oluşturduğu araştırma komisyonunun raporunu açıklamasından bir gün sonra, perşembe günü körfez ülkesinde yine protesto gösterileri düzenlendi, eylemciler ile polis arasında çatışmalar çıktı.
komisyon, şubat ve mart aylarındaki gösterilerde çıkan olaylara ilişkin yaklaşık beş bin kişiyle konuşarak hazırladığı insan hakları raporunda, yönetimin protestoculara karşı ‘aşırı güç kullandığını’ ve ‘işkence yaptığını’ belirtmişti.
başkent manama’ya 30 kilometre mesafedeki a’ali köyünde polis yine çarşamba günü, aracıyla bir sürücünün yoldan çıkmasına ve bir eve çarparak ölmesine neden olmuştu.
bu kişinin a’ali köyündeki cenaze töreninin hemen sonrasında, perşembe günü düzenlenen muhalif yürüyüşte polis ile protestocular çatıştı. polis, binlerce monarşi karşıtı eylemciye karşı göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombası kullandı. reuters haber ajansı, gösterici sayısını 10 bin olarak açıkladı.
protestocuların, komisyonun başkanı mahmud şerif bassinu’ya karşı sloganlar attıkları duyuldu.
bölgedeki al jazeera muhabiri gregg carlstrom, çatışmalar dinse de, polisin köy çıkışındaki anayolu hala kapalı tuttuğunu ve gece gösterilerin yeniden başlamasının beklendiğini söyledi.
polis, toprağa verilen abdulnabi kadhum akel’in kaza sonucu öldüğünü açıklasa da, görgü şahitleri olay sonrasında yaralanan akel’e yardım edilmediğini ifade ediyor.
bahreyn yönetimi çarşamba günü, rapora ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun eleştirilerini 'kabul ettiğini' belirtti. kral ise aynı gün, insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların, adları açıklanıp görevlerinden alınarak, haklarında yasal eylem yapılacağını söyledi. hamad bin isa el halife, ülke yasalarının bir daha bu tip olayların tekrarlanmaması amacıyla uluslararası standartlarda reforma tabi tutulacğını belirtirken, ülkedeki olaylardan iran’ı sorumlu tuttu.
yabancı birliklerin ihlali yok
sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, amerika birleşik devletleri (abd) askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun bir süredir yönetiyor. bahreyn’de şiilerin öncülüğündeki gruplar, şubat ayından beri birçok kez daha fazla özgürlük talep eden gösteriler düzenlemişti.
rapor, bahreyn kralı'nı baskı altında bıraktı. [afp]
ayaklanmaların mart ayında hızlanması sonrasında, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri (bae), körfez ülkesine asker göndermişti. ülkede sıkıyönetim de ilan edilmişti. açıklanan insan hakları raporu, yabancı birliklerin hehangi bir iihlal yapmadığını belirtiyor.
öte yandan abd dışişleri bakanı hillary clinton, ülkesinin müttefiki bahreyn'i, raporda belirtilen 'işkence' iddialarıyla ilgili hızlı ve sistematik adımlar atmaya çağırdı.
clinton, ''bu raporun, uzun zamandır yaşanan acıları tamir etmek ve sürdürülebilir bir reform sürecine geçiş için tüm bahreynlilere tarihi bir fırsat sunduğunu düşünüyoruz'' dedi.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar