Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de yıl dönümü gösterileri

Ülke yönetimine karşı demokratik reform gösterilerinin başlamasından bir yıl sonra başkentteki İnci Meydanı'na girmek isteyen eylemcilere güvenlik güçleri müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

'Tolerans yok'

Polis kampı dağıttı

Kral: Üzüntü duyuyorum

Bahreyn'de başkent sokakları bir yıldır ilk kez bu ölçüde kalabalık bir protestoya sahne oldu. [Reuters]

Bahreyn'de isyan

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz şubat ayında bahreyn’e de sıçramıştı. bahreyn’de şiilerin öncülüğündeki gruplar, bu dönemden beri birçok kez daha fazla özgürlük için yönetime baskı amaçlı gösteriler düzenlemişti. güvenlik güçlerinin şiddet içeren  müdahalesi çok sayıda göstericinin ölümüne neden olmuştu. kralın emriyle kurulan bağımsız konsey olayları soruşturmuş ve güvenlik güçlerinin işkenceye varan kötü muamelesini belgelemişti.

körfez ülkesi bahreyn’de binlerce gösterici, monarşi karşıtı ayaklanmaların başlamasından bu yana bir yıl sonra yönetimi protesto etmek üzere eylem yaptı. 

yıl dönümünden bir gün önce ayaklanmanın sembolü inci meydanı'na ulaşmaya çalışan genç eylemciler, emniyet güçlerinin oluşturduğu barikatları aşamazken, çok sayıda gösterici çıkan olaylarda gözaltına alındı.

eylemciler, daha önce yaptıkları gibi meydanda kamp kurmaya çalışırken, güvenlik güçleri göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandı. protestocular ise, polise taş ve molotofkokteyli attı. 

bahreynli muhalifler için büyük önem taşıyan inci meydanı, 11 aydır polis ve güvenlik güçlerinin yoğun kontrolü altında bulunuyor.

resmi haber ajansı bna, gözaltına alınan bir grup sabotajcının yargılanacağını belirterek, bu kişilerin manama yakınlarındaki şii köyü el mukşa'nın elektrik trafosunu kundakladıklarını ve yangını söndürmeye gelen sivil savunma ekiplerine molotof kokteyli attıklarını duyurdu.

'eylemler talihsiz'

al jazeera'ye konuşan bahreyn enformasyon bakanlığı yetkilisi abdülaziz bin mübarek ise, radikal muhaliflerin reform için sokaklara dökülmesini 'talihsizlik' olarak niteledi.

ülkede diyalog sürecinin başladığını ve bu sayede uzlaşma yolunda ilerlendiğini söyleyen mübarek "umuyorum insanlar enerjilerini olumlu adımlar atmak için kullanır" diye konuştu.

yetkililer, göstericilere tolerans göstermeyecekleri uyarısında bulundu. güvenlik güçlerinin sıktığı gazdan kaçarak başkent manama’nın dışında bir eve sığınan ve polis tarafından buradan çıkmasına izin verilmeyen bir gösterici grubunun içinde yer alan nadir abdulimam, geri adım atmayacaklarını söyledi. 

manama civarında şiilerin yoğunlukta olduğu kasabalarda ve köylerde her gün güvenlik güçleri ve göstericiler arasında yeni çatışmalar yaşanıyor. 

bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini şiiler oluşturuyor. ancak şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak görev alamadıklarını belirtiyor.

'kitlesel muhalefet yok'

bahreyn kralı hamad bin isa el halife, pazar günü yaptığı açıklamada 200 yıllık monarşiyi tehdit eden gösterileri hafife alan bir açıklama yaparak  geçen yıl yaşanan olayların üzüntü verici olduğunu ancak ülkede kitlesel bir muhalif grubun bulunmadığını kaydetmişti. 

almanya’da yayınlanan haftalık der spiegel dergisine konuşan kral, “geçen yıl olanlardan üzüntü duyuyorum ancak bahreyn’de birleşik bir muhalif bloğu yok sadece farklı görüşlerde birkaç kişi var, bu da iyi bir şey” demişti.

sağlık bakanı şii

bahreyn’in sünni yönetimi, parlamentonun yetkilerinin artırılmasının da aralarında olduğu bazı reform adımları atmıştı. son olarak pazartesi günü bahreyn kralı, şii bir isim olan  sadık bin abdulkerim el şehabi’yi sağlık bakanı olarak atadı.

sağlık bakanlığı bahreynli muhalifler için önemli bir görev. zira, geçen yıl yaşanan gösteriler sırasında muhaliflerin sığındığı hastanelerde kendilerini tedavi eden doktorlara ağır cezalar verilmişti.

hükümet, şu ana kadar ülkedeki ana muhalefet grubu olan el vefak’ın isteklerini ise yerine getirmedi.

monarşinin hükümeti seçme ve tüm önemli devlet politikalarını belirleme yetkisine son verilmesini isteyen el vefak, ayaklanmaların yıldönümünde yetkilileri, manama civarındaki köyleri kuşatma altına almakla suçladı.

bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;