Bahreyn'de isyan

Bahreyn'e silah satışı başlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı körfez ülkesine satılan malzemenin kitle kontrolü için kullanılacak türden olmadığına vurgu yaptı.

Konular: Ortadoğu, Amerika

Haberin Öne Çıkanları

Kısmen yeniden başlıyor

'Önemli müttefikimiz'

'Kaygımız sürüyor'

Bahreyn’de Şubat 2011’de başlayan halk ayaklanmasında polisle yaşanan çatışmalarda yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetti. [Reuters]

geçen yıl yaşanan iktidar karşıtı halk ayaklanmalarına hükümete bağlı güçlerin sert müdahalesi nedeniyle bahreyn’e silah satışını durduran washington, satışı kısmen yeniden başlattı.

abd dışişleri bakanlığı, yönetimin köfrez ülkesindeki stratejik müttefikiyle ilgili hala ‘insan hakları’ ile ilgili kaygıları bulunduğunu ve durumu iyileştirmek için hükümetle birlikte çalışacaklarını belirtti. ancak bakanlık, bahreyn’ın dış savunması için gerekli bu teçhizatın gönderileceğini çünkü bunun abd’nin ulusal çıkarı için gerekli olduğunu kaydetti. abd dışişleri  bakanlığı sözcüsü victoria nuland, bahreyn’in zorluklar içeren bir bölgede abd’nin önemli bir güvenlik ortağı ve müttefiki olduğunu hatırlattı. bahreyn abd donanmasına ait beşinci filoya ev sahipliği yapıyor.

bölgedeki zorluklara müdahalenin abd’nin körfez güvenliği için verdiği sözlerden biri olduğunu söyleyen nuland, yönetimin ciddi insan hakları sorunlarının farkında olduğunu da ekleyerek tank savar füzesi tow’ların ve  humvee araçların bahreyn’e gönderilmeyeceğini belirtti.

'kitle kontrolünde kullanılmayacak'

bahreyn’e sevkiyatı devam edecek askeri araçlar arasında bahreyn sahil koruma birimi için körfez devriye tekneleri ve f-16 uçak motorlarının üst modelleri  yer alıyor. dışişleri bakanlığı, bu malzemelerin fiyatıyla ilgili bir açıklama yapmadı, ancak geçen yıl dondurulan paketlerin fiyatı 53 milyon dolar değerindeydi.

nuland, gönderilen malzemelerin kitlelerin kontrol edilmesinde kullanılmayacağının altını çizdi ve abd’nin reform isteyen protestoculara yönelik orantısız güç ve gözyaşartıcı gaz kullanımı konusunda kaygılarının baki olduğunu söyledi. 

veliaht prens washington'da

cuma günü yapılan açıklama, bahreyn’in veliahyt prensi salman bin hamad al halife’nin washington’a yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti. salman başkan yardımcısı joe biden, dışişleri bakanı hillary clinton ve savunma bakanı leon panetta ile bir araya geldi. 

ancak aynı gün bahreyn’de demokrasi yanlısı göstericiler ve polis arasında yeni çatışmalar  patlak verdi. protestocuların gözaltına alınan aktivistlerin serbest bırakılması için yaptığı eylem sırasında bahreyn polisi gözyaşartıcı gaz ve gaz bombası kullandı.

aktivistler eleştirdi

ancak insan hakları savunucuları satıştan memnun değil. önce insan hakları grubundan brian dooley  “bu satış, bahreyn’de reform talebine destek verdiğni söyleyen abd’ye uygun bir davranış değil. silahla ödüllendirilen reformlar nederede? bu satış sadece bahreyn ve orta doğu’da demokrasi için çalışanlar arasında abd’nin güvenilirliğini zedelemeye yarayacak” diye konuştu.

tüm orta doğu’yu saran demokrasi yanlısı halk hareketinin şubat 2011’de  bahreyn’de başlamasından bu yana yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetti.

obama yönetimi olaylar sırasında protestocuların şiddete yönelmesini eleştirirken bahreyn hükümeti’nin de reform yapması gerekliliğinin altını çizmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;