Ortadoğu

Ban: Ciddi sonuçlar doğurabilir

BM Genel Sekreteri, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gerilimin, bölgedeki çatışmaları tehlikeli biçimde tırmandırabileceğini söyledi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Sevkiyat durmalı'

'Umutlar azalıyor'

Hums bombalandı

Suriye'deki çatışmaların Türkiye'yi etkilemesi üzerine, Ankara hükümeti sınırdaki tedbirleri artırdı. [AFP]

Dört kapı isyancılarda

911 kilometrelik türkiye-suriye sınırında bulunan 13 sınır kapısından dördü isyancıların elinde. sınırdaki en sıcak nokta olan tel abyad kasabadaki çatışmalardan türkiye de etkileniyor. daha batıda,  ayn el arab'dan bab el selam kapısına kadar isyancılar  kontrolü ele geçirmiş durumda. isyancılar bu sayede, buradan halep'e kadar uzalan bir  koridor açmayı başardı.

birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban ki-moon, türkiye-suriye sınırındaki gelişmelerin 'tehlikeli' boyutlarda bölgedeki çatışmaları artırabileceği uyarısında bulundu.

strasbourg'da avrupa konseyi binasında düzenlenen dünya demokrasi forumu'nun açılışında konuşan ban, iki ülke arasında sınırda yaşanan gerilimin çok ciddi sonuçları olabileceğini söyledi.
 
ban, suriye’deki isyancıların ve rejim güçlerinin silah temin etmeyi sürdürmesinin endişe verici olduğunu belirterek, "bunu durdurmaları için, silah sağlayan ülkelere bir kez daha çağrıda bulunuyorum. askeri çatışma, işleri daha da kötüleştirir. krizden çıkışın tek yolu şiddetten vazgeçerek, siyasi çözüme yönelik girişimlerin başlatılmasıdır" diye konuştu.
 
ancak bunun için umutların her geçen gün azaldığını belirten ban, "amacımız halkın meşru isteklerini karşılayan güvenilir bir siyasi geçiş için elverişli koşullar yaratmak ve tüm suriyeliler için eşit hakları güvence altına almaktır" dedi.
 
ban, suriye'deki durumun felakete dönüştüğünün altını çizerek, bu durumun komşu ülkelerin ve bölgenin istikrarını daha da olumsuz etkileyeceğine işaret etti. ban ayrıca, suriye lideri beşşar esed’i vatandaşlarının taleplerini dinelemeye davet etti.
 
panetta: diplomatik çabamız sürüyor
 
suriye ordusuyla silahlı isyancılar arasında devam eden çatışmalar iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmişti. suriye tarafından geçen hafta atılan bir havan topunun şanlıurfa’nın akçakale ilçesinde beş sivilin öldürmesi sonrasında türkiye misillemede bulunarak, suriye ordusuna ait bazı hedefleri top atışıyla vurduğunu açıklamıştı. 3 ekim günü gerçekleşen bu olay son olmadı, hatay'ın yayladağı ilçesi ile akçakale'ye pazar günü düşen havan toplarına türk ordusundan karşılık verilmişti.
 
iki ülke arasındaki devam eden gerilimi düşürmeye yönelik bir açıklama da abd savunma bakanı leon panetta’dan gelmişti. 
 
panetta, sınırda yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek suriye'deki çatışmanın diğer komşu ülkelere sıçrayabileceği uyarısında bulunmuştu.
 
türkiye ve suriye arasındaki 'topçu düellosunun' çatışmanın yayılmasına sebep olmasından kaygı duyduğunu kaydeden panetta, suriye’deki krizin komşu ülkelere sıçramasını önlemek amacıyla abd’nin diplomatik kanallar üzerinden çaba gösterdiğini dile getirmişti.
 
kuşatılan bölgeler bombalandı
 
diğer yandan suriye içindeki şiddet de hız kesmiyor. hums kentinde silahlı isyancıların mevzilendiği bölgeleri çok sayıda askerle kuşatan suriye ordusu, karadan ve havadan bombardıman yaptı. 
 
muhalifler tarafından sosyal paylaşım sitelerine yüklenen videolara hamidiye mahallesindeki bazı binalardan siyah dumalar yüsekdiği görülüyor. aktivistler, isyancıların bulunduğu bölgelere uçakalrda patlayıcı dolu variller atıldığını öne sürüyor. bombardımanda yaşanan can kaybı ve yaralı sayısı konusunda net bir bilgi alınamıyor.
 
suriyeli isyancıların yoğun olarak bulunduğu hums kenti 120 gündür, kuşatma altında. on binlerce sivil kenti terk ederken, geride kalanlar ise oldukça zor koşullarda,  temel ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. 
 
al jazeera'ye konuşan raci rahmet rabu isimli bir aktivisit, "kuşatma bizim için çok büyük bir sorun. bu şekilde her gün ölüyoruz, ama sesimizi duyan yok. özellikle son iki günde bombardınmanın artmasıyla durumumuz daha da kötüleşti" dedi.
 
suriye’de 15 mart 2011’de esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almıştı.
 
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de 18 ayda yaklaşık 30 bini kişi şiddetin kurbanı oldu. ‘terörizme karşı mücadele’ verdiği savunan suriye yönetime göre ise, 3 binden fazla güvenlik görevlisi saldırılarda hayatını kaybetti.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;