Mali'de güç mücadelesi

Ban, Mali'ye barış gücü istedi

BM Genel Sekreteri, güvenliğin sağlanması için bu ülkeye en az 11 bin askerden oluşan destek gönderilmesi talebinde bulundu.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Savaş için değil

Çatışmalar sürüyor

Ocak ayında Mali'ye operasyon başlatan Fransa'nın ülkede 4 bin askeri bulunuyor. [AFP]

Mali'de güç mücadelesi

bm genel sekreteri ban ki-moon, fransız askerlerinin çekilmesinin ardından mali'de güvenliğin sağlanması için ülkeye en az 11 bin askerden oluşan barış gücü gönderilmesini istedi.

ban, birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne sunduğu raporda, bm'nin mali'deki yeni siyasi misyonunun da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

afrika öncülüğünde kurulan afisma birliklerine, güvenliğin sağlanması ve silahlı gruplara karşı operasyon düzenlenmesi sorumluluğunun verilebileceğine işaret eden ban, afrika birliği ile mali halkının silahlı gruplara karşı savaşmak için ülkeye bir bm gücünün gönderilmesi talebini ise reddetti.

ban, mali'nin kuzeyindeki çöl ve dağlarda bulunan silahlı gruplarla savaşmanın bm'nin barışı koruma ilkesi ile çeliştiğini ve bm barış gücü askerlerinin bu gruplarla savaşmak için yeterli eğitim ve donanıma sahip olmadığını ifade etti.

bm genel sekreteri, konsey'e sunduğu raporda, mali'deki durumun askeri çabaların ötesinde tehlikeli hale gelmeye başladığına da işaret etti. ulusal diyalog çağrısı yapan ban ki-moon, bunun daha fazla ertelenmemesi gerektiğinin altını çizdi.  

ülkede insan hakları durumunun krize işaret ettiğine dikkat çeken ban, kuzeyde meydana gelen infazlar, yasa dışı tutuklamalar, çocukların silahlı gruplar tarafından kullanılması, tecavüz, zoraki evlilikler ve mülklerin yağmalanması gibi durumları hatırlattı.

çatışmalar sürüyor

fransa, geçen yıl nisan ayında mali'nin kuzeyini kontrolleri altına alan silahlı grupların konna'yı ele geçirmesi ve başkent bamako'ya doğru ilerleme tehdidinde bulunması üzerine 11 ocak'ta mali'ye askeri operasyon düzenlemişti

fransa’nın mali’de halihazırda 4 bin askeri bulunuyor. bunların 1200 kadarı kuzeydoğuda düzenledikleri operasyonlarla militanları uzaklaştırmaya çalışıyor.

fransa islamcı örgütlerin ele geçirdiği bölgeleri büyük ölçüde geri almayı başardı. ancak gao gibi bazı kentlerde isyancıların geri çekilmesinin ardından ani saldırılar ve intihar eylemleri hala devam ediyor.

fransa, nükleer santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyumun önemli bir kısmını kuzeydeki kidal eyaletinden ve komşu nijer'den karşılıyor. fransa'nın tükettiği elektriğin yüzde 78'i nükleer santrallerde üretiliyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;