Mali'de güç mücadelesi
Mali'de Fransız askeri öldürüldü
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Cezayir sınırı boyunca devam etmesi beklenen operasyonlarda askeri kayıpların artabileceğini belirtti.
Haberin Öne Çıkanları
20 isyancı öldü
Almanya dahil oldu
Fransa çekilecek

fransa’nın mali’de isyancı gruplara karşı başlattığı askeri operasyon, büyük kentlerin kontrol altına alınmasının kuzeydeki dağlık alanda devam ediyor. cezayir sınırına yakın ifoghas bölgesinde kıstırılan isyancılarla yaşanan çatışmalar sonucu 20 militan ve bir fransız askeri hayatını kaybetti.
fransız kaynakları, ölen kişinin kıdemli başçavuş harold vormezeele olduğunu açıkladı.
yunanistan'ın başkenti atina'da açıklama yapan françois hollande, "ikinci paraşüt alayından bir asker kuzey bölgesinde isyancılar tarafından öldürüldü" dedi.
hollande, cezayir sınırı boyunca devam etmesi beklenen operasyonlarda askeri kayıpların yaşanabileceğini belirtti.
almanya asker gönderiyor
öte yandan, almanya mali’ye asker gönderme kararı aldı. berlin hükümeti kararı, "kuzey mali’nin teröristlerden arınması ve güvenli bir bölge haline gelmesi biz avrupalıların yararınadır. afrikalı birliklere destek vererek onların görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olacağız" açıklamasıyla duyurdu.
berlin’in mali’ye göndereceği 330 askerden 180’inin eğitim amaçlı görevlerde bulunacağı, geri kalanınınsa muharip olmayan afrikalı ve fransız askerlere destek vereceği kaydedildi.
ancak 4 bin civarında askerle mali'ye müdahale eden fransa bir süredir operasyonun sona yaklaşmasıyla ülkeden çekilmenin hesaplarını yapıyor.
fransa bölgeden çekilirken güvenliği yaklaşık 8 bin kişilik afrika öncülüğünde uluslararası destek misyonu (afisma) birliğine telsim etmeyi planlıyordu. bölgede şimdiden, yaklaşık 3 bin 800 askerden oluşan afisma gücü görev yapıyor.
darbe sonrası mücadele
2012'nin ilk ayında, tuaregler mali'nin kuzeyindeki azavad bölgesi'ni ele geçirdi, gelişmeyi takiben bir grup asker, hükümetin tuaregleri durdurmada yetersiz kaldığını gerekçe göstererek iki ay sonra darbe yaptı.
darbe sonrası geçiş hükümeti kurulsa da, iktidar boşluğundan bu kez de el kaide ile bağlantılı şeriat yanlısı ensaruddin örgütü yararlandı.
el kaide bağlantılı ensaruddin'in eski sömürgesinde ilerleyişinden endişe duyan fransa, mali ordusunun islamcı militanlara karşı verdiği mücadeleye katıldı. fransa, bölgede önce havadan, sonra karadan harekat başlattı.
fransa, nükleer santralleri için ihtiyaç duyduğu uranyumun önemli bir kısmını kuzeydeki kidal eyaletinden ve komşu nijer'den karşılıyor. fransa'nın tükettiği elektriğin yüzde 78'i nükleer santrallerde üretiliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar