Dünya

Bangladeş'te gerginlik artıyor

Savaş suçuyla itham edilenlerin yeniden yargılanmasına imkan veren yasa değişikliği sonrası düzenlenen eylemlerde, bir gösterici öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Polis vurdu

Genel grev çağrısı

İslam Cemaati kapatılabilir

Bangladeş polisi başkent Dakka'da yoğun güvenlik önlemleri aldı. [AFP]

bangladeş’te, muhalif islam cemaati partisi'nin genel grev çağrısı sonrası düzenlenen protesto gösterilerinde eylemciler polisle çatıştı. ülkenin doğusundaki chouddogram kasabasında bir gösterici polisiç açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

genel grev çağrısına karşın bangladeş'te okullar ve dükkanların çoğu açık kaldı. 

islam cemaati partisi, cuma günü ülkenin güneybatısındaki cox’s bazaar kentinde aktivistlerinden dördünün polsi tarafından vurularak öldürülmesi sonrası, genel grev çağrısı yapmıştı. 

bangladeş parlamentosu ise bireylerin yanı sıra grupların da savaş suçları işledikleri gerekçesiyle yargılanmalarına imkan veren yasa değişikliğini pazar günü onaylamıştı.

yasa değişikliğinin ardından islam cemaati partisi'nin kapatılması, partinin nerde saklandığı bilinmeyen lideri ebul kemal azad'ın da idam cezasına çarptırılması mümkün. azad ve ömür boyu hapse mahkum edilen partinin genel sekreteri abdülkadir molla aleyhine açılan davaları proteto etmek amacıyla düzenlenen protesto gösterilerinde şu ana dek en az 14 kişi hayatını kaybetti.

azad ve molla, 1971'de bangladeş’in bağımsızlık savaşı sırasında katliam, tecavüz ve işkence yapmakla suçlanıp yargılanmışlardı.

ülkede son yasa değişikliğini destekleyen on binlerce kişi pazar günü başkent dakka’daki şahbek meydanı’nda toplanmıştı. eylemciler, yaklaşık iki haftadır düzenledikleri gösterilerde, savaş suçları için idam cezası talep ediyor.

hükümete tepki

bangladeş'te son yasa değişikliği sonrası, savaş suçuyla yargılananlar söz konusu olduğunda, hükümet mahkeme kararına itiraz edebilecek. yasa değişikiğinin gerekçesi, savaş suçlarında yargı kararlarını halkın taleplerine uyumlu hale getirmek.

islam cemaati partisi'nin destekçileri ise başbakan şeyh hasina'nın, savaş suçları mahkemesini kullanarak muhaliflerini bastırdığını, hükümetin kendilerini tamamen ortadan kaldırmaya çalıştığını öne sürüyor.

dakak yönetimi ise 40 yıl önce işlendiği iddia edilen savaş suçlarının cezalandırılmasından ve adaletin yerine gelmesinden yana olduğunu vurguluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;