Ortadoğu
Barak'ın İran yorumu tepki çekti
İsrail Savunma Bakanı'nın bir televizyon röportajında, "Tahran'ın yerinde olsaydım herhalde ben de nükleer silah isterdim" demesi ülkesinde eleştirilere neden oldu.
Haberin Öne Çıkanları
'İran'ın durumu farklı'
'Oturup bekleyemeyiz'
'Barak sorumsuz davrandı'

amerika birleşik devletleri'nin (abd) pbs televizyonu sunucularından charlie rose’a verdiği röportaj, israil savunma bakanı ehud barak'ın başına dert oldu. barak'ın, “siz iran’ın yerinde olsaydınız nükleer silah ister miydiniz” sorusunu "muhtemelen...” diye yanıtlaması, israil'i karıştırdı.
barak “saddam nükleer silah sahibi olmaya çalıştı, beşar esad çalıştı, kaddafi de bunu denedi... dediklerine göre israil'de de var” demiş, “iran'ın yerinde olsaydım, ben de nükleer silah sahibi olmak isterdim" ifadesini kullanmıştı.
bu sözlere israilli politikacılardan tepki gelirken, iktidarın büyük ortağı likud partisi'nin milletvekillerinden miri regev, savunma bakanı olarak barak'tan daha sorumlu davranmasının beklendiğini kaydetti.
ana muhalefetteki kadima partisi'nin milletvekillerinden yoel hasson da, barak'ın israil'in güvenliğinden sorumlu değilmiş gibi konuştuğunu söyledi.
yoğun eleştirilere maruz kalması sonrası iranlılarla empati kurduğu iddiasını yalanlayan barak ise programda sadece iran’ın orta doğu’nun istikrarını tehdit ettiğine dikkat çektiğini belirtti. barak, “oturduğumuz yerden şikayet eden, korkan ve 'kim bilir bize ne yapacaklar' diyen bir ülke olarak algılanmamalıyız” dedi.
barak, pbs'e verdiği röportajda, "iran, sadece israil'e karşı nükleer silahlanmaya gitmiyor. onların 4 bin yıllık bir geçmişleri var” demiş ve “onlar da etraflarına bakıyor, çinliler'de, ruslar'da ve pakistan'da nükleer güç bulunduğunu görüyorlar” ifadesini kullanmıştı.
‘türkiye de önlenemez’
nükleer silaha sahip bir iran'la, ortadoğu'nun tümüyle farklı bir yer olacağını söyleyen barak, "dünya abd'nin nükleer bir güç olmasını kaldırabilir. belli koşullarla rusya'nın, çin'in, hatta hindistan'ın bile nükleer silahlara sahip olmasını kaldırabilir. ama bir düşünün; iran nükleer silahlara sahip olursa, suudilerin de nükleer silah üretmemesi mümkün değildir. türklerin de nükleer silah üretimine başlamasını önleyemezsiniz. hatta ileride mısır hükümeti bile... bu da çok daha sorumsuz ellerde bir nükleer silah yarışı başlatacaktır” diye konuşmuştu.
iran'ın nükleer silaha ulaşma kararlılığında olduğunu belirten barak; rusya, çin ve hindistan dahil dünya ülkelerinin, yaptırımlar konusunda el ele vermeleri halinde iran yönetiminin köşeye sıkışıp nükleer programını durdurmak durumunda kalacağını ifade etmişti. iran'a saldırı ihtimali ile ilgili bir soruya ise barak, "biz hangi araç olursa olsun kullanılması taraftarıyız ve dostlarımıza da hiçbir seçeneği masadan çekmemelerini tavsiye ediyoruz" karşılığını vermişti.
'iyimser değilim'
öte yandan barak iran’a yeni yaptırımlar konusunda ise iyimser olmadığını söyledi. "dünyayı bu konuda harekete geçirmenin zorlukları var, bu konuda iyimser değilim” diyen barak, bu nedenle yabancı liderleri sert ve somut yaptırımlar uygulamaları konusunda uyardıklarını belirtti.
birleşmiş milletler’in (bm) uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek) başkanı yukiya amano son raporunda, iran’ın 2003 yılı öncesinde nükleer silah geliştirmekle bağlantılı bazı faaliyetleri olduğunu ve bu faaliyetlerin ‘hala sürüyor olabileceğini’ söylemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar